Vječita dilema: KOLIKO MESA PO OSOBI JE POTREBNO ZA OBROK?

Kada pripremamo gozbu za prijatelje uvijek razbijamo glavu oko istog pitanja – koliko hrane treba da kupimo?

Baza mnogih finih obroka je meso, pogotovo u našoj kulturi. Kako bi svaki gost s večere ili zabave otišao sretan i sit, važno je znati odabrati adekvatnu količinu mesa po osobi.

Različite količine mesa potrebne su u zavisnosti od toga da li meso glavno jelo ili je samo jedna od komponenti umaka ili sličnog jela. Ako je meso glavno jelo, odnosno pripremate stek ili pečeno pile, po osobi bi trebala poslužiti oko 300 grama, odnosno 400 grama za osobe s velikim apetitom.

Ako meso dodajete u umak za tjesteninu, salatu ili je kao dio pite, potrebno je nešto manje, oko 150 odnosno 200 grama mesa.

Ovo je okvirna mjera koliko mesa poslužiti, ali postoje i specifične vrste mesa koje se poslužuju u određenim količinama. Iako ni ove mjere nisu zvanične i uvijek ih možete korigovati, ipak su vrijednosti kojima se mnogi vode pri kupovini i pripremi mesa.

Adekvatne količine su: 60-80 g narezaka i suhomesnatih proizvoda, 250-300 g pilećeg ili ćurećeg mesa s kostima, 250-300 g mesa divljači, 160 g telećeg odreska, 120-150 g bečkog odreska, 200 g svinjskog kotleta, 160 g bifteka, 200 g mesa za gulaš i paprikaš (bez kostiju), 250 g mesa za supu s kostima

Kada određujete količinu potrebnog mesa, nikako nemojte zaboraviti da uračunate i vrstu priloga. Više mesa je potrebno ako je prilog lagana salata ili glilovano povrće. Krompir salata, tjestenina i pasulj su nešto zasitljiviji prilozi pa će osoba uz njih pojesti manje mesa.

Takođe, nešto veću količinu mesa će pojesti muškarci, a nešto manje žene i starija populacija, baš kao i djeca. Za djecu količinu mesa možete smanjiti za pola. Ipak, možda je bolje pripremiti malo više mesa nego što mislimo jer se višak može iskoristiti i kasnije, a možete i spakovati gostima.