Vitki, zdravi i lijepi s jelima od riže: DIJETA UZ KOJU SE MRŠA I DO 10 KG SEDMIČNO

Dijeta s rižom podijeljena je u tri faze, koje traju po sedam dana. Dijeta je rigorozna i preporučuje se samo onima najizdržljivijim. Ako se budete držali pravila, već prve nedjelje možete očekivati gubitak i do deset kilograma

Dijeta zasnovana na riži zahtijeva ekstremno strog pristup ishrani. Ipak, zdravo ćete se hraniti, izgubiti dosta kilograma, a ukoliko ste bolesni – hrana u ovoj dijeti je i lijek. Detaljni plan ishrane ograničava unos šećera, soli, masnoća i industrijski proizvedene hrane. Autori dijete obećavaju sljedbenicima rapidni gubitak kilograma – deset kilograma prve nedjelje, a slijedećih nedjelja po dva kilograma. Ako tome dodate i preporučene vježbe, gubitak kilaže može biti i veći.

Ova dijeta je uspješno isprobana na ljudima koji su boravili u specijalnom dijetnom kampu, a pri tom su bolovali od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti, hipertenzije i drugih tegoba/bolesti.

Hrana koju su stručnjaci uključili u ovu dijetu zapravo je niskokalorična, sadrži složene ugljene hidrate, nemasna, niskoproteinska i integralna jela, sa minimalnim količinama šećera i natrijuma. Prema zamislima autora, ova dijeta trebalo bi da vam pročisti organizam i da bude od pomoći u prevenciji ili liječenju hroničnih bolesti. Uz dijetu se preporučuje i smanjivanje stresa, i to pomoću joge i meditacije.

VAŽNO: Ova dijeta ne preporučuje se ljudima koji imaju problema sa debelim crijevom ili sa bubrezima!

Sljedbenici ove dijete ne jedu baš samo rižu, mada je ova namirnica najzastupljenija u režimu ishrane. Dozvoljeno je jesti: integralne namirnice koje sadrže skrob, pasulj i slične biljke sa minimalnom dozom natrijuma, voće, povrće, nemasni mliječni proizvodi i nekoliko namirnica koje su izvor proteina. Stručnjaci kažu da će vam sitost održati vlakna koja se nalaze u integralnim žitaricama, voću i povrću. Dakle, osjećaja gladi nema. Dijeta s rižom ima nekoliko faza.

PRVA FAZA – jedna nedjelja

1. dan: osnovni obroci od riže (800 kalorija i 50 mg natrijuma): riža i 2 voćke za doručak, ručak i večeru.
Slijedećih 6 dana: riža na lakto-vegetarijanski način (1000 kalorija i 300 mg natrijuma).
Doručak: pola činije riže, 1 voćka, 1 nemasni mliječni proizvod.
Ručak i večera: 3 porcije riže, 3 povrća i 1 voćka.

DRUGA FAZA – jedna nedjelja

1. dan – osnovni obroci od riže
5 dana – riža na lakto-vegetarijanski način.
7. dan
Doručak: činija riže, 1 voćka.
Ručak: 2 porcije riže, 3 povrća, 1 voćka.
Večera: 2 porcije riže, 2 nemasna mliječna proizvoda, 2 povrća, 1 voćka.

TREĆA FAZA – smirivanje

Ista je ishrana kao u drugoj fazi; samo što dodajete oko 200 kalorija sedmično, sve dok ne prestanete da mršavite.
VAŽNA NAPOMENA: Dijeta jeste rigorozna, i zato je predviđena samo za one najupornije.

Savjeti plus

Unos vode je neograničen

Protiv stresa počnite vježbati jogu, ili jednostavno šetajte, barem po 30 minuta dnevno

(AURA.BA)