Vitaminska i zdravstvena bomba: Sok od banane olakšava život pušačima

Banane sadrže gotovo sve poznate vitamine i minerale koji su potrebni tijelu, a neka istraživanja pokazuju da umanjuju posljedice konzumacije duhana. Zato trebaju uvijek biti dio ishrane.

Posljedice loših navika, ispijanja alkohola, pušenja, nezdrave ishrane, izostanka tjelovježbe, tijelo osjeti čak i kad prekinete s njima. Ali, možete ih pokušati djelimično neutralizirati i/ili suzbiti. Kako? Počnite se zdravo hraniti te smanjite stres što je moguće više.

Koju hranu treba uzeti u obzir? Razmislite o bananama. Banane sadrže gotovo sve poznate vitamine i minerale koji su potrebni tijelu, a neka istraživanja pokazuju da umanjuju posljedice pušenja. Zato trebaju uvijek biti dio ishrane.

Evo nekih zdravstvenih prednosti soka od banane ili ako jedete ovo voće:

  1. Čaša soka od banane (smiksajte u sokovniku) daje silnu energiju jer pomaže u poboljšanju mentalne snage i koncentracije. Popravlja i pamćenje. Neki liječnici preporučuju banane kod određenih bolesti mozga.
  2. Banane olakšavaju (neki tvrde i liječi) celijakiju. Osim toga, pomažu i ako imate čir.
  3. Banane sadrže kalij, te druge vitamine i minerale. Zato je bolje popiti čašu soka od banane, nego kafu ili energetske napitke.
  4. Pomaže pri mršavljenju jer sadrži visoke količine vlakana.
  5. Banane štite i od raka.
  6. Odlične su i za osobe sa srčanim problemima povezanima s negativnim emocijama jer kontroliraju nivo holesterola te imaju visok udio kalija.
  7. Nakon soka od banane izgledat ćete i osjećat ćete se mlađe. Sadrži vitamine koji usporavaju proces starenja. Ako pojedete bananu, to će utjecati i na ten.