Vitamini, dukati našeg zdravlja: Srce, krvne žile i vitalnost pod kapom vitamina E

Piše: Dr. Jasminka Mujkanović

Ovaj vitamin je jedan od najvžanijih antioksidanasa, održava normalan rast organizma, pomaže rad mozga i krvnog sistema, održava rad bubrega, pluća i genitalnih organa, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Najnovija israživanja pokazuju da konzumiranje dodatnog vitamina E smanjuje rizik od razvijanja ateroskleroze

Vitamin E naziv je za grupu od osam sastojaka i njihovih derivate, koji se u prirodi obično nalaze zajedno, a u tijelu imaju slične biološke aktivnosti. To su aromatska viskozna ulja topiva u mastima, koja variraju od bezbojne do svijetložute boje. Nazivaju se tokoferoli, a njihovi nezasićeni analozi tokotrijenoli. Obje skupine su prema svojoj važnosti i snazi aktivnosti u tijelu dobile nazive prema grčkoj abecedi: alfa, beta, gama i delta.
Alfa-tokoferol najaktivniji je od svih i zato se najviše primjenjuje u prevenciji i liječenju bolesti i ujedno je glavni oblik vitamina E koji nalazimo u životinjskim mastima i uljima.

Vitamin mladosti

Za detaljno i iscrpno nabrajanje svih pozitivnih učinaka ovog vitamina na naš organizam trebalo bi nam jako puno prostora. On nije slučajno dobio popularni naziv “vitamin mladosti”. Jedno istraživanje u Kembridžu na 2000 srčanih bolesnika pokazalo je 77%-tno smanjenje rizika od najubitačnije bolesti današnjice – infarkta miokarda kod pacijenata koji su uzimali 400 I. J. vitamina E na dan. Nadalje, Američka akademija za neurologiju je objavila zanimljive radove ustvrdivši da stalno uzimanje vitamina E može smanjiti rizik od moždanog udara za 53%. U toku su i naučna ispitivanja antitumorskog djelovanja tog vitamina kod raka prostate. Rezultati su vrlo ohrabrujući, jer je dokazano da taj vitamin sprečava razbuktavanje malih, latentnih žarišta tumora, koji možda postoje kod čak 40% muškaraca u dobi od 70 godina! Ne dovodi se u pitanje niti njegovo zaštitno i regeneracijsko djelovanje na kožu…

Američki naučnik prof. dr. Evans prvi je otkrio vitamin E 1922. godine. Tokom prvih 20 godina istraživanja pokazalo se da je neophodan za razmnožavanje životinja, te da se u nedostatku javljaju degeneracije spolnih funkcija u muških i ženskih životinja koje onemogućuju normalno razmnožavanje. Tokom slijedećih 20-tak godina otkriva se da je vitamin E prijeko potreban i za život ljudi, posebno za pravilan rad mišića i živaca. Njegov nedostatak dovodi do degeneracije mišića i živaca i depigmentacije zubne cakline.

Vitamin E je vitamin plodnosti, on je jedan od najvažnijih antioksidanasa, održava normalan rast organizma, pomaže iskorištavanje nezasićenih masnih kiselina iz tankog crijeva, održava normalnu funkciju mišića, pomaže rad mozga i krvnog sistema, održava rad bubrega, pluća i genitalnih organa, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Borac protiv štetnih masnoća

Nedavna istraživanja pokazala su da je vitamin E neobično djelotvoran hipolipemik tj. sredstvo koje snižava nivo štetnih masnoća u krvi i spječava njihovo gomilanje na unutarnjim zidovima krvnih žila. Iz toga proizlazi njegova djelotvornost u prevenciji i liječenju krvožilnih poremećaja kao što je ateroskleroza. U kombinaciji s vitaminom C i niacinom, vitamin E neobično je djelotvorno sredstvo za prevenciju, liječenje i kontrolu ateroskleroze.

Pokazao se i vrlo djelotvornim u liječenju hemolitične anemije kod djece i odraslih. Kao antioksidans sprečava i mnoge poremećaje koji se pripisuju prirodnom procesu starenja, tako da se dugo smatrao vitaminom koji sprečava starenje.

Vitamin E jedan je od glavnih vitamina koji se pokazao vrlo djelotvornim u sprečavanju i liječenju krvožilnih poremećaja i kod oboljelih od šećerne bolesti, uključujući i dijabetičko stopalo. Holesterol i trigliceridi se kao takvi bez pomoći nekih proteina ne mogu otopiti i prenositi krvlju.

Za razliku od lijekova hipolipemika, koji se danas koriste u medicinskoj praksi (npr. lijekovi iz porodice statina i dr.), vitamin E ne izaziva nuspojave, a pokazao se vrlo djelotvornim i u snižavanju nivoa lipoproteina niske gustoće i sprečavanju stvaranja krvnog ugruška.

Dnevno je potrebno unositi u organizam 5 do 10 mg ovog vitamina. Toksična doza je veća od 3000 I.J., a izaziva produbljivanje krvarenja i zgrušavanja krvi. Na apartu BIMED poželjno je bar kvartalno obavljati kontrolu vitamina i minerala u našem organizmu. Precizna slika o stanju vitamina zapravo je i jedna od najboljih prevencija za naše zdravlje.

Zašto je važan vitamin E?

Neophodan je za normalan rad mitohondrija i lizosoma u ćeliji i snažan je antioksidans
Pomaže obnovu ćelija i veoma je bitan za održavanje imunološkog sistema.
Povoljno utječe na normalan rast i razvoj.

Nedostatak vitamina E može dovesti do oštećenja mitohondrija i lizosoma, te autodigestije ćelije, slabljenja mišića, oštećenja jetre, slabe cirkulacije, gubitka reproduktivne moći. Mogući su gubitak seksualne vitalnosti, te suha koža.

Izvori

Dobri izvori vitamina E su biljna ulja, posebno ulje pšeničnih i kukuruznih klica, suncokretovo ulje i sjemenke, bademi, kikiriki, lješnici, orasi, jaja, kupus, čokolada, maslinovo ulje, jabuke, grašak, mrkva, karfiol i neki mliječni proizvodi. Međutim, niti jedan od tih izvora ne može osigurati povećane dnevne doze koje naučnici preporučuju kao zaštitne.

(aura.ba)

Komentari

komentara