Vitamin mladosti krije se u lanenom ulju

Više od 50 posto masnih kiselina u hladno prešanom ulju podlanka su višestruko nezasićene, a hemijski sastav masnih kiselina je praktički senzacionalan, jer je gotovo jedino ulje koje prirodno sadrži EPA i DHA esencijalne masne kiseline prisutne u hrani i to u značajnoj količini

 

Hladnim cijeđenjem (prešanjem) sjemenki lana, dobiva se ulje s više od 50 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Najviše ima alfa-linolenske kiseline – omege 3 (31posto) koja značajno popravlja lipidni profil i u krvi, no važnije od toga je omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina u ulju, koji iznosi gotovo 1:1.

Taj je omjer posebno važan za sveopće zdravlje, jer je njegova neravnoteža (kod npr. ulja soje 7:1, a općenito u današnjoj prehrani čak 25:1) izaziva akutnu i kroničnu aktivaciju autoimunih, upalnih i alergijskih reakcija u organizmu što se očituje brojnim bolesnim stanjima.

Multipla skleroza, reumatiodni artritis, gastritis, autoimune bolesti crijeva, kožne upale i brojne druge tegobe, izrazita su posljedica kronične upale u organizmu upravo zbog prevelikog unošenja i pripremanja hrane na uljima vrlo loše kvalitete, masovno proizvedenih, prerađenih teškom industrijom, neadekvatno pakiranih (u plastiku) i s ostacima toksičnih otapala (heksani ).

Upravo zamjena takvih dugoročno korištenih izrazito proupalnih ulja (suncokret), zdravijim, prirodnijim, hranjivijim, nadasve hladno prešanim na 28 stupnjeva Celzijusa, i time najljekovitijim uljem (podlanak), promjena zdravstvenog, fizičkog i estetskog stanja organizma nabolje, je neupitna.

Ulje podlanka je vrlo bogato i vitaminom E (sadrži 110 mg/100 g) koji je na glasu i kao vitamin mladosti, jer neutralizira proces starenja svojim snažnim antioksidacijskim potencijalom, čime pojačava strukturu i stabilnost svake stanice i povećava otpornost na proces oksidacije (starenja).

Naime, jedino se još riblje ulje (iako najviše zatrovano živom) spominje kao izvor ovih izrazito ljekovitih prirodnih metabolita, te je zbog toga njena jedina prirodna zamjena.

Eikosapentaenska (EPA) i dokosaheksaenska (DHA) masna kiselina su metaboliti esencijalnih masnih kiselina omega-3 i kao takve, unesene u organizam, pospješuju metabolizam masnih kiselina i izazivaju zdravstveni učinak na cjelokupan organizam.

DHA masna kiselina zastupljena je u moždanim stanicama, stanicama optičkog živca (mrežnice) i u stanicama reproduktivnih organa, te je zbog toga esencijalna za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, osjetila vida kao i pravilnog funkcioniranja hormonalnog sustava.

EPA zato ima izrazite protuupalne učinke na organizam i time oblažava sve kronične zdravstvene tegobe modernog života (reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, gastritisa, kolitisa, psorijaze i neurodermitisa, upaljene i oštećene kože, kose i samog vlasišta), ali i akutne, poput površinskih ozljeda kože i opeklina, jer značajno ubrzava proces zarastanja. Uz to sprječava koagulaciju krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.

Visok postotak EPA (12 posto) i DHA (2,8 posto) čine ovo ulje izuzetnom funkcionalnom hranom koja treba postati osnovna kućna prirodna terapija za tretiranje svih bolesti organizma, metaboličkih, organskih i neuropatskih i time zaslužuje vodeće mjesto u kućnoj ljekarni kao prirodna terapija protiv najrazličitijih bolesti današnjice.

Još jednom naglašavamo da je ovo ulje najbolji prirodni izvor omega-3, EPA i DHA i kad ga prevedemo s engleskog jezika kao „bolji lan“, želimo istaknuti da ovo ulje, za razliku od široko raširene primjene običnog lanenog ulja, ne oksidira već na polici i tako više šteti no što pomaže.

Zahvaljujući visokom sdržaju EPA i DHA u potpunosti zamjenjuje riblje ulje koje uvijek dolazi s većom ili manjom koncentracijom štetne žive.

 (dnevno.hr)