Vitamin D zaustavlja multiplu sklerozu?!

Oko 95% pacijenata koji su prošli naš protokol su uspješno izliječeni. Sve dok pacijenti primaju visoke doze vitamina D, bolest ostaje neaktivna, bez kliničkih i laboratorijskih znakova novih lezija. Nakon završene terapije, pacijenti se više ne plaše toga da će ostati slijepi ili postati paraplegičari, tako da se mogu vratiti svojim normalnim životima

Protokol liječenja autoimunih bolesti visokim dozama vitamina D razvio je prije sedamnaest godina brazilski neurolog dr. Cicero Galli Coimbra, a dosad su uz pomoć ovog tretmana zabilježeni brojni slučajevi usporavanja napredovanja teških oboljenja poput multiple skleroze. MS najčešće pogađa žene, i to u najproduktivnijoj dobi od 20 do 40 godina.

Dr. Coimbra postao je veoma popularan zbog liječenja multiple skleroze i autoimunih bolesti visokim dozama vitamina D u kombinaciji sa drugim suplementima i odgovarajućom ishranom. Iako dr. Coimbra ne tvrdi da njegov protokol može u potpunosti izliječiti multiplu sklerozu, rezulati istraživanja, ali i njegovi brojni  pacijenti kažu da su zahvaljujući ovom tretmanu uspjeli zaustaviti napredovanje bolesti.

Dr. Coimbra je ovaj protokol počeo koristiti 2002/03. godine i dosad je liječio na hiljade pacijenata oboljelih od multiple skleroze, od kojih je 70 posto bilo liječeno visokim dozama vitamina D.

 

Temeljni terapeutski resurs

Dr. Coimbra je liječenjem neuroloških poremećaja želio promijeniti ljudske živote. Nakon završenih studija u Sao Paolu, započeo je samostalno istraživanje i ubrzo shvata da većina terapeutskog napretka ostvarenih putem kliničkih i eksperimentalnih radova,  nije testirano u kliničkoj praksi. Uprkos širokoj kliničkoj primjeni, takve prakse se nisu podučavale u medicinskim školama.

Tokom svojih istraživanja, Coimbra je postao uvjeren da bi vitamin D mogao biti temeljni terapeustki resurs jer stimuliše produkciju nekoliko neuroregenerativnih supstanci u mozgu. Početkom 2001. godine počinje eksperimentisati sa pacijentima oboljelim od Parkinsonove bolesti tako što im je dnevno davao 10.000 IU (međunarodnih jednica) vitamina D. Jedan od pacijenata je odim od Parkinsonove bolesti patio i od vitiliga zbog čega mu je koža na čelu bila vidljivo depigmentirana. Nakon tri mjeseca dnevne konzumacije vitamina D, pod budnim okom dr. Coimbre, depigmentacija se potpuno povukla.

Pretraživanjem medicinske literature o efektima vitamina D na imunitet otkrio je veliki broj objavljenih tekstova koji podržavaju temeljnu imunoregulativnu ulogu tog vitamina. Vitamin D je zapravo prekursor snažnog hormona koji cilja receptore u skoro svim ljudskim stanicama i na taj način kontroliše širok spektar bioloških funkcija.

S obzirom da je multipla skleroza česta neurološka autoimuna bolest i glavni uzrok teških oboljenja poput sljepila ili paraplegije kod mladih ljudi, doktor Coimbra 2002. godine odlučuje da pacijente koji boluju od multiple skleroze počne liječiti koristeći određenim dozama vitamina D.

Vitamin D je najbolji saveznik jakog imuniteta

Zajedno sa timom od pet doktora, dr. Coimbra je koristeći ovaj protokol u svojoj klinici u San Paulo Cityu uspješno liječio preko četiri hiljade ljudi. Obučio je dvadeset sedam doktora koji su pokrenuli vlastite klinike u drugim gradovima Brazila, i državama širom svijeta poput Argentine, Perua, Portugala, Španije, Italije, Hrvatske i Kanade.

 • Vitamin D je najveći regulator imunog sistema koji mijenja funkciju na hiljade gena u svakoj ćeliji imuniteta. Bio sam impresioniran nakon uspjeha sa pacijentom koji je imao Parkinsonovu bolest i vitiligo, tako da sam oboljelim od multiple skleroze počeo davati 10.000 jedinica vitamina D. Istu dozu sam davao pacijentima sa psorijazom, lupusom i reumatoidnim artritisom. Iako se simptomi bolesti nisu u potpunosti povukli,  bili smo oduševljeni kada smo vidjeli koliko je pacijentima bolje. Ali to je bila polazna tačka, dovoljna da prepoznamo veliku vrijednost vitamina D u liječenju autoimunih bolesti – izjavio je dr. Coimbra.

 

 • Ovaj vitamin je imunomodulatorna supstanca koje ne suzbija aktivnost imuniteta, već ga modulira. Znamo da vitamin D suzbija onu vrstu imunološke reakcije koja izaziva autoimune bolesti. To se zove „Th17 reakcija“, i skoro sve autoimune bolesti su uzrokovane takvom abnormalnom reakcijom. Koliko znam, vitamin D je jedina supstanca koja je u stanju da selektivno spriječi ovu reakciju bez utjecaja na druge imunološke odgovore. Naprotiv, vitamin D čak povećava sposobnost imunog sistema da napada viruse, bakterije i druge mikroorganizme – objašnjava dr. Coimbra.

 

30.000 do 100.000 IU dnevno

Nakon početnog uspjeha, dr. Coimbra i njegov tim su razvili prilično jednostavan protokol za liječenje gotovo svih autoimunih bolesti, sa zadivljujućim rezultatima. Ali, kako zapravo funkcioniše ovaj protokol?

 • U suštini, tretman se sastoji od samo jednog elementa: Vitamina D. Potrebne su nam velike doze ovog vitamina kako bismo u potpunosti kontrolisali bolest. Doza nije ista za sve pacijente, već se mora prilagoditi u skladu sa individualnim stepenom njihove rezistencije. Uz pomoć laboratorijskih testova razvili smo metodu za određivanje dnevne doze za svakog pacijenta. A stepen rezistencije se određuje mjerenjem paratiroidnog hormona (PTH).

 

 • Kada dospije u organiza, vitamin D inhibira proizvodnju paratirodinog hormona. Ukoliko izmjerim nivo hormona prije davanja vitamina D, a zatim ponovim mjerenje nakon dva mjeseca konstantnog doziranja vitamina, redukciju u PTH nivoima mogu koristiti kao indikator biološkog odgovora na vitamin D. To je upravo parametar koji se koristi za svaki individualni slučaj kada pacijentima pripremamo doze vitamina D – objašnjava dr. Coimbra.

 

A te doze se kreću od 30.000 do 100.000 jedinica dnevno. Obično se počinje sa 1000 jedinica po kilogramu tjelesne težine, a zatim se tačna doza podesi u skladu sa rezultatima laboratorijskih nalaza pacijenata.

 

Stres je najveći neprijatelj protokola

Nakon što PTH nivoi njegovih pacijenata održe normalne vrijednosti u periodu od dva do tri mjeseca, većina, ako ne i svi simptomi bolesti se povlače u zavisnosti da li je terapija vitaminom D počela prije nego je bolest uzela maha. Ukoliko magnetne rezonance pacijenata ne pokazuju nikakve znakove oštećenja, smatra se da je pacijent izliječen i velike su šanse da neće ostati slijep ili nepokretan. Drugim riječima imaju priliku za nov život!

 

 • Oko 95% pacijenata koji su prošli naš protokol uspješno su zaustavili napredovanje bolesti. Sve dok pacijenti primaju visoke doze vitamina D, bolest ostaje neaktivna, bez kliničkih i laboratorijskih znakova novih lezija. Oko 5% pacijenata ima djelimičan rezultat, što znači da osjećaju poboljšanja, ali nisu u potpunosti izliječeni. Istražujući razloge zašto tih 5% pacijenata nisu postigli potpuno izliječenje, otkrili smo sljedeće faktore:
 • Visok nivo stresa je jedan od glavnih krivaca. Emocionalni stres može ozbiljno utjecati na ishod ovog tretmana. Drugi elementi koji negativno utječu na uspjeh ove terapije su pušenje, često ispijanje alkohola, i infekcije koje se često vraćaju poput infekcije urinarnog trakta.
 • Pored vitamina D, pacijentima se propisuje i vitamin B2, zatim dijeta bez kalcija i konzumiranje najmanje 2.5 do 3 litre vode dnevno. Nakon što prođe jedna godina, dnevna doza se ponovo prilagođava kako bi se kompenzirala adaptivna promjena metabolizma. To se obično postiže na trećem ili četvrtom medicinskom pregledu nakon dvije godine terapije vitaminom D.
 • Nakon završene terapije, pacijenti se više ne plaše toga da će ostati slijepi ili postati paraplegičari, tako da se mogu vratiti svojim normalnim životima – kaže dr. Coimbra.

 

Beograđanka Marija Stajkić (40): Protokol mi je podario novu šansu za život

Četrdesetogodišnja Marija Stajkić iz Beograda sa boravišnom adresom u Holandiji, 27. januara  je napunila dvije godine „protokolskog života“.  Da li je potpuno zdrava? Ne, ali duboko vjeruje da joj je zdravstveno stanje puno bolje nego što bi bilo bez terapije bazirane na vitaminu D.

 • Nakon porođaja 2015. godine pojavili su se prvi simptomi MS-a, poput nedostataka ravnoteže i slabijeg perifernog vida, situacija je progresivno bivala sve gora. Imam primarno progresivan MS koji još nije zvanično dijagnostikovan, jer je protokol zaustavio progresiju prije zvanične dijagnoze.

Marija je za protokol saznala od svoje kume Jovanke Planić, koja je sedamnaest godina bolovala od MS-a. Poslije bezbroj terapija konvencionalne medicine, svoj spas je pronašla u protokolu. Ona je bila jedan od prvih pacijenata u Beogradu za koje se brinuo neurolog Vasilije Bošnjak, inače prvi doktor u Srbiji koji je išao u Brazil  kod dr. Coimbre na obuku. Mariji je to bilo dovoljno da se i sama podvrgne ovoj terapiji čak i prije zvanične dijagnoze.

 • Ključ protokola je da se počne što prije. On nekome vrati život u normalu, a u većini slučajeva potpuno zaustavi bolest. Protokol prepisuje vitamin D u formi soft gel kapsula ili uljanih kapi. Što se tiče doziranja, za svakog pacijenta važe druga pravila u zavisnosti od laboratorijskih nalaza i bolesti. Ja sam promijenila od 10.000 na 120.000, pa 130.000 na 80.000 međunarodnih jedinica. Trenutno uzimam 90.000 IU.
 • Kombinujem 4×5000 IU soft gel kapsula i 70.000 IU u kapima što iznosi 35 kapi. Svaki D3 je drugačiji, ali uvijek se uzima uz doručak jer kod nekih ljudi može izazvati nesanicu, pa se uzima što ranije u toku dana. Protokol nalaže i ukidanje mliječnih proizvoda i limitiranje unosa sjemenki i koštunjavog voća. Takođe zahtjeva uzimanje 2.5 do 3 litre tečnosti i 30 minuta brzog hoda, pet dana sedmično, ili vježbe protiv osteoporoze za one koji ne mogu da šetaju – objašnjava koja Marija upozorava da se protokol upražnjava isključivo uz nadzor ljekara koji je obučen za ovu vrstu terapije. U suprotnom može nanijeti više štete nego koristi.

 

 • Veoma sam zadovoljna postignutim rezultatima. Nedavna MR-snimka stabilna, a vrijednosti antitijela u štitnoj žlijezdi su sve bolje. S obzirom da vitamin D prati i težinu uspjela sam smršati 36 kilograma i nakon četrdeset godina života više nisam gojazna.
 • I dalje imam MS, van kuće hodam uz pomagala, ali hodam! Perem suđe, čistim kuću, radim… Vjerujem da ništa od toga ne bi bilo moguće bez vitamina D. Protokol nije neka magična pilula koja će nas izliječiti preko noći. Prihvatila sam MS kao dio mene i svaki dan kada uspijem da odradim sve svoje obaveze, ja slavim. A to ne bi bilo moguće bez protokola – rekla nam je Marija.

Koliko vitamina D je dovoljno?

Sunčev vitamin zaista nas može zaštititi od bolesti, ali kako bi od njega imali takve dobrobiti, moramo unijeti daleko veće količine nego što glasi dnevna preporučena doza. Neki stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma, no kada govorimo o povećanim potrebama zbog smanjenja rizika od razvijanja malignih bolesti, unos sunčevog vitamina bi trebao biti znatno veći.

 • Zdravim ljudima ne preporučujemo visoke doze vitamina D, već samo normalne količine do 10.000 međunarodnih IU dnevno. Dovoljno je deset do dvadeset minuta izlaganja Suncu pa da tijelo upije jednaku količinu. Djeca bi trebala primati do 200 IU po kilogramu tjelesne mase – savjetuje dr. Coimbra.