Vitamin D liječi ”oštećeno srce”

Britanski naučnici su otkrili da vitamin D može pomoći osobama sa srčanim oboljenjima.
v212811

Kako javlja BBC, istraživanje sprovedeno nad 163 osobe koje imaju problema s srčanim oboljenjima, prezentirano je na sastanku Američkog koledža za kardiologiju (American College of Cardiology).
Grupa ispitanika koristila je suplemente vitamina D što je povećalo sposobnost srca da pumpa krv duž cijelog tijela. Ispitanici su bili podijeljeni na dvije grupe. Tako je jedna grupa tokom godine svakodnevno konzumirala tabletu vitamina D od 100 mikrograma, dok je drugoj grupi dat placebo.
Prosječna starosna dob ispitanika bila je 70 godina. Istraživanjem je utvrđeno i to da je kod većine ispitanika zabilježen nizak nivo vitamina D čak i tokom ljetnih mjeseci.
Kod zdravih osoba koje nemaju problema s srčanim oboljenjima pri svakom otkucaju iz srčane komore bude ispumpano između 60 i 70 posto krvi koja se nalazi u srcu, dok kod srčanih bolesnika pri svakom otkucaju bude ispumpana jedna četvrtina krvi. Istraživanje je pokazalo kako je kod osoba, srčanih bolesnika, koje su uzimale vitamin D količina krvi ispumpana pri svakom otkucaju bila veća za 26 , odnosno 34 posto. Naučnici su utvrdili i to kako su srca kod osoba koje su uzimale vitamin D postala manja, jača i učinkovitija. (AA)