Vitamin C ključan u prevenciji alergija

Alergije i alergijske bolesti danas se mogu nazvati bolestima modernog doba, jer njihova učestalost unazad više od 50 godina značajno raste na globalnom nivou, posebno u razvijenim zemljama, gdje pogađaju jednog od četiri stanovnika.

Ono što je iznimno važno jeste pripremiti organizam na period alergija, a sada je idealan trenutak s obzirom na to da priroda još miruje, ističu stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Sezonski alergeni, prvenstveno misleći na one koje udišemo (polen), počinju s prvim danima proljeća te nastavljaju svoj uticaj tokom ljeta i jeseni.

Ojačati imunitet

“Alergija počinje izloženošću alergenima preko disajnog sistema, probavnog sistema ili kože, nakon čega se pokreće serija događaja koji kreiraju alergijsku reakciju. S ciljem pripreme organizma za polenske alergije potrebno je izbjegavati sve ono što slabi imunitet. Faktori koji najviše utječu na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres, konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga upotreba lijekova te nedovoljan san”, navodi Lejla Baručija iz INZ-a.

Kako navode iz Instituta, u predstojećem periodu osobe koje mogu ili već imaju probleme s alergijama treba intenzivnije da konzumiraju namirnice kao što su agrumi, kupus, paprika, kelj i paradajz zbog vitamina C, koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Kao izvor visokokvalitetnih proteina, željeza i selena tu su nemasno meso, riba, mahunarke, orašasti plodovi.

Beta karoten je takođe prirodni izvor vitamina A i ima antioksidativno djelovanje, a nalazimo ga u određenom povrću (mrkva, špinat, brokule) te je njegova uloga bitna za smanjenje jačine fotosenzitivnih alergijskih reakcija. Cink je esencijalni mineral koji stimuliše stvaranje imuno stanica te smanjuje intenzitet alergijskih reakcija.

Vitamin C u kombinaciji sa kalcijumom smanjuju lučenje histamina koji je odgovoran za kihanje, oticanje, suzenje očiju, začepljenost nosa i slične reakcije. Vitamin D smanjuje šansu za razvoj alergija zbog svog uticaja na imuni sistem. Takođe može ublažiti simptome atopijskog dermatitisa.

Suplementi beta glukana doprinose bržem i boljem imunom odgovoru. Oni se nalaze u pivskom kvascu, gljivama reiši i šitake. Kao suplementi mogu se pronaći u obliku sirupa i kapsula u dozama prilagođenim djeci i odraslima. Rafinisana ulja, šećeri i previše crvenog mesa i mliječnih proizvoda samo će pojačati simptome alergija.

“Pošto u sezoni alergija imunitet pojačano radi, potrebno je osigurati svome tijelu dovoljno odmora tokom noći kako bismo mu pomogli u borbi. Primjena antihistaminika dodatno iscrpljuje organizam te je potrebno izbjegavati periode kada je najveća koncentracija polena u zraku, a to su najčešće jutarnji periodi od devet do 12 časova”, dodaje Baručija.

Prirodni saveznik u borbi protiv alergija

Ulje crnog kima je najpoznatiji prirodni lijek protiv alergija i daje odlične rezultate. Pošto efikasno jača imunitet, najbolje rezultate će dati ako se počne redovno konzumirati mjesecima prije sezone intenzivne polinacije.

Probiotici omogućavaju organizmu stvaranje više antitijela imunoglobulina IgG te tako štite organizam od jakih alergijskih reakcija. Osnovni izvor probiotičkih bakterija su fermentirani proizvodi poput kefira ili jogurta, navode iz INZ-a.

Naučna istraživanja pokazala su da osobe sa pozitivnim stavom proizvode više antitijela i zdravije su. Imunoterapiju treba podržati antialergijskim lijekovima i ličnim mjerama poput izbjegavanja ili minimiziranja izloženosti alergenu uz praćenje sedmičnih izvještaja koji predstavljaju servisnu informaciju o koncentraciji polena.