VISOKOOBRAZOVANI MUŠKARCI, OPREZ: VREBAJU VAS SRČANA OBOLJENJA I ŠEĆERNA BOLEST!

Rezultati istraživanja o važnosti sistematskih pregleda u prevenciji bolesti, provedenih na 240 osoba u dobi od 50 do 65 godina, pokazali su da normalan arterijski pritisak ima manje od polovine ispitanika, dok je u 25 posto izmjeren povišen krvni pritisak.

Rezultati istraživanja “Koliko brinemo o svom zdravlju” pokazali su da najviše slučajeva šećerne bolesti ima među visokoobrazovanim muškarcima, dok su kod žena razlike u pojavnosti dijabetesa prema razini stručne spreme male, rečeno je na nedavnoj konferenciji za novinare u Americi,na kojoj je upozoreno na važnost sistematskih pregleda.

Rezultati su pokazali da je najmanja pojavnost šećerne bolesti među ispitanicima s nižom stručnom spremom iako je među njima najviše gojaznih, a 85 posto ispitanika imalo je povišene vrijednosti holesterola.

Istraživanje “Koliko brinemo o svom zdravlju” provedeno je tokom 2012. i 2013. godine na više od 700 osoba, a obuhvatilo je tri teme: važnost sistematskih pregleda u prevenciji bolesti (rezultati povezanosti određenih bolesti sa stručnom spremom i vrstom posla), važnost tjelovježbe i osteoporoza, te rano otkrivanje raka debelog crijeva.

Trećina ispitanika ima povišene vrijednosti triglicerida (faktor za razvoj srčanih bolesti), pri čemu je postotak muškaraca veći od žena. Muškarci s visokom stručnom spremom najčešće imaju hipertrigliceridemiju, i to čak 54 posto, dok kod žena stručna sprema ne pokazuje nikakav utjecaj na povišenu razinu triglicerida.

Kod žena 43 posto ispitanica ima normalan indeks tjelesne mase, a kod muškaraca 41 posto. Gotovo 70 posto ispitanika nikada ne vježba, redovno vježba 16 posto, dok 14 posto ispitanih rijetko vježba, otkrilo je istraživanja.

Istraživanje o osteoporozi provedeno na 200 žena u dobi od 50 do 65 godina pokazalo je da vježba samo tri posto žena s osteopenijom.

(health.com/aura.ba)