Višak vode u organizmu, zbog koje izgledate deblje: KAKO JE “ISPUMPATI” ZA SAMO JEDAN DAN?

Kada jedete hranu koja sadrži puno soli, to može biti značajan uzrok zadržavanja vode, posebno ako ne pijete dovoljno vode koja bi isprala so iz vašeg sistema

Zadržavanje vode je česta pojava kod trudnica, pojedinaca koji konzumiraju lijekove i neaktivnih osoba. Rezultat zadržavanja vode podrazumijeva otok i dobijanje na težini. Srećom, istraživači znaju šta uzrokuje zadržavanje vode i čak imaju nekoliko savjeta o tome kako je spriječiti.

Uzrok: previše natrijuma
Kada jedete hranu koja sadrži puno soli, to može biti značajan uzrok zadržavanja vode, posebno ako ne pijete dovoljno vode koja bi isprala so iz vašeg sistema. Kada konzumirate previše soli, vaše tijelo zadržava vodu kako bi pomogla da se održi prirodna ravnoteža. Ishrana bogata natrijumom može dovesti do proširenja ćelija vode do 20 puta.

Rješenje: jedite manje prerađenu hranu
Jednostavno rješenje je da zamijenite prerađenu hranu sa prirodnim namirnicama. Zapakovana tjestenina, supe, pa čak i konzervisano povrće sadrže značajnu količinu natrijuma. Jedite svježe ili smrznuto povrće i supe i soseve sa malo natrijuma. Probajte da zamijenite so sa keltskom morskom solju ili himalajskom.

Uzrok: dehidracija
Vaše tijelo želi da živi. Kada ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo se bori kako bi provjerilo da li imate dovoljno vode u vašem sistemu kako biste opstali. Većina ljudi koju vidite vjerovatno ne pije dovoljno vode, iako se to ne primijeti.

Savjet: pijte više vode
Pijte najmanje 2 litra vode dnevno, kako biste se osigurali da vam tijelo funkcioniše ispravno, dok ostali zdravstveni stručnjaci tvrde da bi trebalo da popijete vode kao polovinu svoje težine. Ako vam je teško da pijete vodu na silu, pokušajte da jedete više voća i povrća.

Uzrok: nedostatak magnezijuma
Zadržavanje vode može da znači da nemate dovoljno magnezijuma u organizmu, jer vaše tijelo koristi magnezijum u skoro svim procesima. Zbog ovoga tijelo ne može pravilno da funkcioniše i voda se zadržava.

Lijek: jedite hranu bogatu magnezijumom
Dodajte hranu poput avokada, oraha, žitarica, spanaća, jogurta i zeleniša vašoj ishrani. Ove namirnice imaju dosta magnezijuma i takođe nude obilje drugih zdravstvenih prednosti.

Lijek: mijenjajte način života
Pijenje dosta vode utiče na težinu, kvalitet sna i energetski nivo. Unošenjem dosta voća i povrća, zajedno sa vodom, pomoći će vašem tijelu da pravilno funkcioniše i ne zadrži višak vode. Pijte 8 čaša dnevno najmanje.

Lijek: povećajte unos kalijuma
Što više soli konzumirate određenog dana, više kalijuma je potrebno da unesete u organizam. Hrana koja sadrži dosta kalijuma može se naći u šparglama, citrusu, dinjama i paradajzu.

Uzrok: skrob i slatkiši
Ugljeni hidrati takođe mogu biti krivi. Ako za večeru imate slatku hranu, skrob, tjesteninu, bijelu rižu ili slatke napitke, ovo će dovesti do brzog porasta šećera u krvi, zbog čega će tijelo osloboditi insulin – hormon koji sprječava dovod šećera u krvotok. Ali visok nivo insulina može da zadrži natrijum i tečnost, nakon čega se zadržava voda.

Uzrok: hormonski poremećaji
Što više soli konzumirate određenog dana, više kalijuma je potrebno da unesete u organizam. Hrana koja sadrži dosta kalijuma može se naći u šparglama, citrusu, dinjama i paradajzu.