Virusi su posvuda! Zaštitite se na prirodan i jeftin način

Nemojte bacati pare na lijekove

 

Sezona virusa i prehlada odavno je počela, a ono što sve nas interesuje je kako da se zaštitimo od virusa i prije nego što se javi simptomi. Odgovor se nalazi u namirnicama koje obavezno morate uvrstiti u svoju ishranu ove zime.

1. Bijeli luk
Bijeli luk je poznati prirodni antibiotik koji aktivno učestvuje u borbi protiv bakterija, ali i virusa! Ako želite da izliječite prehladu bijelim lukom, dovoljno je da zagrizete jedan čen i isisate sav sok iz njega. Ako ne podnosite ukus bijelog luka, izgnječite ga, pomešajte sa kašikom meda i progutajte.

2. Jabukovo sirće
Pomiješajte jabukovo sirće s vodom u razmjeri 1:2 i grgoljite mješavinu 10 sekundi, a potom ispljunite. Umesto grgoljenja, ovu mješavinu možete i da popijete. Mješavina sirćeta i vode ublažiće bol u glru i smiriti kašalj.

3. Đumbir
Izrežite đumbir na kolutove i ubacite ih u svježe pripremljenu limunadu. Ovaj napitak je idealan lijek protiv mučnine, groznice, upaljenih sinusa i glavobolje.

4. Cimet
Cimet ima antivirusna i antibiotska svojstva, pa pomiješajte kašičicu cimeta s medom i sisajte. To će smiriti kašalj, ublažiti groznicu i otpušiti nos.

5. Origano
Origano je idealan za ublažavanje najgoreg kašlja, jer sadrži antibakterijska svojstva. Inače ova biljka nabolje djeluje protiv bakterija, ali može da ublaži i simptome virusne prehlade.

6. Kopriva
Kopriva je puna vitamina i minerala. Ako osjećate simptome prehlade, pijte čaj od koprive koji će ubrzati proces izliječenja.

7. Ulje eukaliptusa
Pripremite toplu kupku i nakapajte 6-10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Topla para, u kombinaciji s ovim uljem, smiruje kašalj i oslobađa disajne puteve.

8. Ženšen
Ova biljka može da skrati trajanje prehlade i ublaži njene simptome, ali bitno ju je konzumirati u roku 72 sata od prvih simptoma.

9. Ehinacea
Ehinacea ubrzava proces liječenja prehlade i jača imunološki sistem. Čim osjetite golicanje u grlu ili curenje nosa, nabavite kapi ehinacee ili napravite čaj od ove ljekovite biljke.

10. Fermentisane namirnice
Turšija, kiseli kupus ili krastavci, idealni su za borbu protiv virusa.