Virginia Harrold: ‘POBIJEDILA SAM RAK, ALI ME JE LIJEČENJE ZAMALO UBILO’

Ona je bila žena koja je brinula o svemu, farmi, svojoj advokatskoj kancelariji, staroj majci, pa čak i o sebi. Hranila se organski, domaćim proizvodima, ali ipak u kasnim četrdesetim otkriven joj je rak dojke. Virginia Harrold uspješno se uhvatila u koštac sa problemom koji je snašao.

Vrlo brzo posle rutinske kontrole, Virginia je u 47. godini shvatila da ima rak dojke. Ginekolog nije odmah prepoznao bolest, iako je ona duboko u sebi sumnjala.

– U vašim godinama promjene u dojkama su normalna stvar -, rekao joj je, a vrlo brzo desile su joj se tako velike promjene da je jedva sačuvala živu glavu.

Tumor je stigao do trećeg stadijuma, kada je mamograf potvrdio da ima kancer. Bio je već veličine teniske loptice i morala je hitno na kemoterapiju. Ali onkolozi su onda uočili nešto neobično.

Virginia nije reagovala adekvatno na citostatike, pa je morala da ode korak dalje. Operisana je. Dupla mastektomija je prošla dobro, ali je imala otok i osip skoro godinu dana.

Ljekar je bio u šoku kada je pokazala ruku.

– Samo je izustio da to nije osip nego ozbiljna bakterijska infekcija kože. Oticanje je bilo posljedica hroničnog limfedema. Zbog infekcije opet sam završila u bolnici, a 2016. godine ruka mi je toliko natekla da se nisu vidjeli zglob, lakat i kosti. Pobijedila sam rak, ali gotovo da su me ubile nuspojave liječenja. Dobila sam limfedem, a sve je počelo kao blaga infekcija. Došla sam dotle da mi život visi o koncu -, ispričala je za Daily mail Virginia, koja je jedna od 40 odsto žena kojima se poslije masektomije limfa skuplja i pravi novi zdravstveni problem.

– Godinu dana konstantno sam pila antibiotike, nosila kompresu i u tom trenutku sam zaista mislila da moj život više nikada neće biti isti. Za mene je to bilo gore od saznanja da bolujem od kancera, jer sam to vrlo brzo i takoreći lako riješila -, kaže ova Engleskinja.