Vinčesterska Mistična Kuća u Kaliforniji: Dvije hiljade vrata, a iza svakih horor i tuga

 

Unutrašnje stepenice vode samo do tavana, a sa prozora u odajama pogled se pruža u susjedne sobe. Vlasnica ove vile nikada nije spavala više od dvije noći zaredom u istoj sobi, jer se i sama bojala vile koju je izgradila.

Priča o najukletijoj vili u Kaliforniji počela je još davne 1884. godine, a legenda o njenoj prošlosti još uvijek traje. Prvi vlasnci vile bili su Vilijem i Sara Vinčester, bogati nasljednici dinastije Vinčester, poznate po istoimenoj pušci.

Sara Vinčester

Vila je u početku kupljena kao i svaka kuća sa šest soba, kakva je ostala sve do smrti Vilijema Vinčestera koji je umro od posljedica tuberkuloze. Početkom 1881. godine, Sara je naslijedila 20 miliona dolara kao i više od 50% vlasništva nad Vinčester kompanijom za proizvodnju pušaka, što joj je dnevno donosilo zaradu od 1000 dolara. Ipak, ni sav novac na svijetu nije bio dovoljan da izliječi Sarino slomljeno srce koje je patilo za mužem i djetetom koje je izgubila par godina ranije.

Ostavši sama i bez djece u kući, Sara pada u depresiju, i odlučuje da nastavi sa nadogradnjom vile kako bi potisnula bol.

U dosluhu s duhovima

Još od najranijih dana njene izgradnje, za vilu su stanovnici Kalifornije tiho govorili da je kuća ukleta te da je opsjedaju duhovi žrtvi koji su sebi oduzeli živote Vinčesterskom puškom. Kako bi se osvetili, duhovi su Sarah oduzeli ono što joj je bilo najdraže, muža i dijete, a jedini način da je ne snađe ista sudbina je bio da do kraja života nastavi sa nadogradnjom vile, što je ona i ispunjavala sve do 1922. godine kada je umrla prirodnom smrću. Navodnio je pomoću table za duhove komunicirala s njima kako bi joj davali instrukcije za gradnju kuće.

Psihički slomljena i nestabilna Sarah svakodnevno je mijenjala planove gradnje, izluđujući građevinske radnike, koji se ipak nisu smjerli naglas pobuniti jer su bili dobro plaćeni.

Prije razornog zemljotresa koji je 1906. godine pogodio Kaliforniju, vila je imala sedam spratova, dok danas ima četiri. Kuća je uglavnom izgrađena od crvenog drveta, a za krečenje vile moralo se iskoristiti oko 78000 litara farbe. Čudni događaji na adresi gdje se vila nalazila ubrzo je privukla pažnju tabloida koji su se raspisali o „Vinčesterskoj Mističnoj Kući“, koju znatiželjnici danas mogu posjetiti u okviru turističke ponude Kalifornije.

Obilazak uključuje zargledanje čak 161 prostorije, uključujući 40 spavaćih soba, i 2 sale za balove. Vilu takođe ukrašavaju i 47 kamina, preko 10000 staklenih zivova, 17 dimnjaka, dva podruma i tri lifta.


Opsjednutost brojem 13

U kakvom je rastrojenom stanju bila nesretna Sarah najbolje govore brojne nelogičnosti vile. Naime, s obzirom da je komuncirala sa svijetom duhova, često se susretala i sa onim zlim koji su joj tjerali strah u kosti.

U očajničkom pokušaju da pobjegne od njih, Sara je majstorima naredila da postave vrata koja ne vode nigdje jer je vjerovala da će tako zarobiti duhove i biti sigurna.

Sara je bila opsjednuta i brojem 13, pa je svaki prozor imao 13 staklenih kocki, svako stepenište 13 stepenika, pod koji je imao 13 linija u svakoj kocki, 13 linija na tapetama… Po cijeloj kući se može vidjeti uzorak paukove mreže, budući da je to bio omiljeni motiv gazdarice.

Sve ovo je običnom posjetiocu bilo konfuzno, ali ne i Sari. Ona je imala jasnu viziju kako vila treba da se izgradi i svaki detalj je bio uperen protiv zlih duhova, da ih zbuni i otjera.

Vila je zvanično postala pravi lavirint. Kada je Sara umrla i kada su došli novi vlasnici sa radnicima koji bi iznijeli namještaj koji je naslijedila Sarina sestričina, trebalo im je par dana da nađu izlaz.

 Zabranjena „Plava soba“

Od Sarine smrti, pa sve do danas, niko nije uspIo da izbroji tačan broj soba. Vila je stala sa gradnjom kada je Sara umrla 1922. godine, a neki okviran broj soba je 160… iako niko to ne može da potvrdi sa sigurnošću.

Ono što krasi ovu vilu jeste i činjenica da su mnogi čuvari, radnici, pa čak i posjetioci, potvrdili da su nailazili na natprirodne situacije, zvukove, lebdeća svjetla i slično. I dok je ostatak vile slobodan za istraživanje, tzv. „Plava soba“ je zatvorena za javnost. Navodno, radi se o prostoriji u kojoj je Sara komunicirala sa duhovima i u kojoj su se nalazili samo stol, stolice, ormar, olovke i papir.

Vila je postala istorijski spomenik Kalifornije, kao i veoma popularna turistička destinacija gdje se turistima nude brojne opcije obilaska. Među najpopularnijima je svakako ona gdje po mrklom mraku zajedno sa prijateljima pokušavate izaći iz labirinta Vinčesterske vile samo uz slabašni plamen jedne svijeće

Iako je nemoguće znati što je Sarah zapravo željela postići sa svojom neobičnom vilom, u njenoj ljepoti i misterioznosti se može uživati i danas ukoliko se nekad zadesite u Kaliforniji.

(D.K./aura.)