Vikinška dijeta za duži i zdraviji život

Poželjno je da jedete organski proizvedenu hranu, sa što manje aditiva, i koliko je moguće stavljati naglasak na sezonske namirnice. I, naravno, kuhati obroke kod kuće

Dijetom inspirisanom vikinškim načinom ishrane rizik za pojavu demencije možete sniziti i do 30 posto, sugeriše novo istraživanje. Birajući morsku hranu, integralno zrnevlje i orašaste plodove, moguće je sniziti rizik za kognitivno propadanje, posebno u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću, pokazalo je kinesko istraživanje.

Slično mediteranskoj ishrani, nordijska ishrana podstiče konzumiranje sezonskih jela skuhanih kod kuće, ali umjesto maslinovog ulja koristi se kanolino (kanola je biljka dobijena ukrštanjem od uljane repice, ne sadrži potencijalno opasne kiseline koje sadrži uljana repica).

Dosadašnja istraživanja su pokazala da protivupalno djelovanje glavnih namirnica u mediteranskoj ishrani, kao što su masne ribe i povrće, sprječava demenciju zato što zaustavlja oštećenje krvnih sudova u mozgu. Kanolino ulje povezuje se s proizvodnjom “dobre”, smeđe masnoće, koja učestvuje u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Visok nivo šećera povezan je sa Alchajmerovom bolešću.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta u Tjanđinu šest godina pratili su stanje 2.223 osobe starije od 65 godina i bez demencije. Učesnici su ispunili i upitnik, kako bi se što tačnije saznalo kako se hrane. Prehrana na nordijski način, kao i fizičko i mentalno zdravlje i nivo društvenih aktivnosti ispitanika rangirani su kao “nisko”, “umjereno” i “visoko”.

Otkriće je predstavljeno na nedavnoj međunarodnoj konferenciji društava za Alchajmer održanoj u Čikagu. Komentarišući otkriće dr Dag Braun iz britanskog Društva za Alchajmer je rekao: “Ishrana i aktivnost – mentalna i tjelesna – ključni su u smanjenju rizika za razvoj demencije, ali ova je studija otišla dalje i pokazala da se kombinacijom tih elemenata može usporiti već započeto kognitivno propadanje. Životno doba jedan je od najvećih rizika za pojavu demencije, ali svi možemo smanjiti opasnost birajući zdrave jelovnike i održavajući telesnu i moždanu aktivnost”.

Demencija je pojam kojim se opisuje širok raspon progresivnih neuroloških poremećaja, tj. onih koji pogađaju mozak. Najčešća i najpoznatija među njima je Alchajmerova bolest. Demencija je globalni zdravstveni problem, ali ipak je češća u razvijenijim zemljama u kojima ljudi očekivano duže žive. Lijeka nema, ali neki novi lijekovi mogu usporiti kognitivno propadanje. Što ranije tretman počne, to je efikasniji.

Slijedite li vikinšku dijetu, povrće i voće morate da jedete svaki dan, u većoj mjeri zastupljene su i integralne žitarice, riba i morski plodovi. Meso se jede u malim količinama i ne svakodnevno. Slatko se jede još ređe, samo u određenim prilikama. Poželjno je da jedete organski proizvedenu hranu, sa što manje aditiva, i koliko je moguće stavljati naglasak na sezonske namirnice. I, naravno, kuati obroke kod kuće.