Vidovnjaci, vještice i prokletstva: Okultizam u Bijeloj kući

Jeste li znali da su se u vrijeme napetog perioda Hladnog rata ključne odluke donosile prema preporuci astrologinje, da je Abraham Linkoln bio sklon spiritizmu, a da je Džimi Karter tvrdio kako je vidio NLO? Oni koji su do sada sumnjali u činjenicu da zapravo astrologija upravlja svijetom vjerovatno će promijeniti mišljenje nakon čitanja ovog teksta.

Donald Tomas Regan, savjetnik predsjednika Ronalda Reagana i njegov čovjek od povjerenja, u svojim memoarima priznaje kako ga je strahovito začudilo kada su mu zaposlenici Bijele kuće objasnili kako se predsjednikov raspored sastavlja prema astrološkom kalendaru koji izrađuje prijateljica predsjednikove žene Nanncy. Predsjednik mu je naložio: ”Slijedite njene upute. Ova astrologinja barem nije tako ekscentrična kao prethodna.”

Iako karizmatični predsjednik s holivudskom karijerom nikada nije javno potvrdio ta nagađanja, evidentno je kako postoje brojni dokazi koji upućuju na njegovu sklonost prema astrologiji, uključujući i neke izvještaje koji se mogu pronaći u predsjedničkoj biblioteci. Neki novinari tvrdili su kako je neobičan termin (ponoć i deset minuta) guvernerske inauguracije 1967.godine sugerirao upravo astrolog Karol Rigter.

 

Spiritolog, pa predsjednik

Podizanje velike medijske prašine i brojne polemike izazvala je i izjava poznate ekscentrične “vještice” Sibil Leek. Ona je tvrdila kako je uz pomoć tri astrologa odredila najpogodniji datum za početak predsjedničkog mandata bivšeg glumca, a astrologinja “Daily Newsa” Joyce Jillson u jednom je intervjuu izjavila kako su joj predsjednikovi pomoćnici platili 1.200 dolara da izradi astralnu kartu za osam kandidata koji su se kandidirali za potpredsjednika.

Reaganova ljubav prema astrologiji postojala je i prije njegova ulaska u politički vrh. Prije nego je postao jedan od najkontraverznijih članova Republikanske stranke, budući predsjednik bio je veliki prijatelj sa slavnim džetseterskim astrologom Karolom Rigterom. Veliko prijateljstvo među njima spominje i sam Reagan u svojoj autobiografiji “Where is the rest of me” (Gdje su moji ostaci). Prema Henriju Grisu, bivšem direktoru holivudske novinske agencije UPI, Reagan je običavao od Rigtera tražiti savjete u trenucima kriza ili pri određivanju najprikladnijeg datuma za podvrgavanje hirurškom zahvatu. Čini se kako je upravo on i odredio 4. mart 1952. godine kao idealan datum za Reaganovo i Nancyno vjenčanje.

Postoje zapisi i o tome kako su 1974. godine na zajedničkom druženju kod Reganovih pjevač Patt Boone, slavni duhovnjak George Otis i grupa prijatelja odlučili zazivati duhove.  Usred rituala Otis je, vjerujući kako ga je zaposjeo Duh Sveti, u transu pokazao prstom na budućeg predsjednika i rekao mu: ”Sine moj, ako nastaviš ispravno slijediti moje korake, živjet ćeš u Pensilvanijskoj aveniji na broju 1600”. Proročanstvo se zaista i ostvarilo – Reagan se 1981. godine preselio u Bijelu kuću koja se nalazi upravo na toj adresi.

Vještice na vlasti

Godine 1973. Nancy Reagan upoznala je preko slavnog televizijskog šoumena Merva Grifina atraktivnu aristrokratinju Joan Quigle, kćerku cijenjenog odvjetnika. Osim što je bila vrlo poznata u svijetu astrologije, njene veze sa članovima visokog društva često su punile stranice žute štampe. Astrologijom se počela baviti još u tinejdžerskoj dobi, kada ju je majka odvela u San Francisko kod 18-godišnje vještice škotskog porijekla Jerome. J. Pearson.

Nensi Regan

Ona ju je uvela u svijet okultnog umijeća proricanja. Godinu dana nakon što je Reagan odstupio s dužnosti predsjednika, Quigley je priznala kako je svakodnevno izrađivala vrlo detaljan astrološki izvještaj o tome kada se predsjednik mora suzdržati od davanja deklaracija u vezi vanjske politike.Predsjednikov glavni pomoćnik  Donald T. Regan u svojoj knjizi “Uzeto za znanje” iz 1988. piše: “Iako nikada nisam upoznao tako često spominjanu vidovnjakinju, s obzirom da mi je gospođa Reagan telefonom prosljeđivala predviđanja koja je dobivala, ona se pretvorila u jedan od najvažnijih faktora u mome poslu, kao i u pitanjima od nacionalne važnosti. Na svom sam stolu tako držao kalendar sa zeleno obojenim dobrim datumima i crveno obojenim lošim datumima, te žutim sumnjivim datumima, prema kojima se ravnao predsjednik SAD-a kada bi morao otputovati s jednog mjesta na drugo, javno govoriti ili započeti pregovore s nekom vanjskom silom.

Prokletstvo nulte godine

Nakon pokušaja atentata 30. marta 1981. godine, u kojem je Reagan bio samo ozlijeđen, njegova supruga Nancy postala je potpuno opsjednuta astrološkim savjetima. Naime, Ronald Reagan osmi je u nizu “prokletih” predsjednika, koji su počevši od 1840. godine, izabrani u godini koja završava nulom, a koje je zadesilo “prokletstvo nulte godine”. Do takve izborne godine dolazi svakih 20 godina, što se poklapa sa zlokobnom konjukcijom Jupitera i Saturna. Reagan je jedini uspio preživjeti svoj mandat  – svi ostali stanovnici Bijele kuće su tokom mandata ili preminuli od posljedice neke bolesti ili kao žrtve atentata.

Zanimljivo je da je nakon ovog datuma, astrologinja Joana unaprijeđena među najvažnije predsjednikove savjetnike. Predsjednikov savjetnik Donald. T. Regan priznao je kako je upravo zbog astrološkog kalendara koji je izradila Quigley odgođena konferencija za štampu koja je trebala biti određena zbog otmice američkih građana u Iraku. Quiklej tvrdi kako su njeni astrološki savjeti imali veliki utjecaj u ključnim poslovima i odnosima Reagana i Mihaila Gorbačova tokom Hladnog rata.

 

NIXONOVA VIDOVNJAKINJA

Timothy Nafcali, profesor Sveučilišta u Virginiji, stručnjak za terorizam i službeni istražitelj komisije koja se bavi problematikom napada na Ameriku 11. septembra, prošle godine je u Nacionalnom arhivu pronašao snimke razgovora vođenog u Ovalnom uredu Bijele kuće između tadašnjeg predsjednika Ričarda Niksona i slavne vidovnjakinje Jeana Dixona.

Razgovor je vođen neposredno nakon 19. septembra 1972. godine kada je palestinski borac ubio nekoliko izraelskih atletičara na Olimpijadi u Minhenu. Vidovnjakinja je upozoravala Niksona i na moguće terorističke napade na Sjedinjene Države, posebno na židovske zajednice. Poduzetni predsjednik odmah je nazvao svog glavnog savjetnika, svemogućeg Henrija Kisindžera, te mu saopćio šta mu je prorekla njegova vidovnjakinja. Naredio mu je da oformi državnu antiterostičku grupu koju bi vodili FBI i CIA. Na snimcima se može ćuti kako vidno uzbuđeni Nikson govori Kisindžeru:

  • Teroristi bi mogli nekoga ubiti, zato moramo imati plan. Zamisli da otmu Isaka Rabina (budućeg izraelskog predsjednika, tadašnjeg ambasadora) i da kao uvjet za njegovu slobodu traže da pustimo sve crnce iz zatvora u Sjedinjenim Državama! Šta ćemo tada učiniti? Moramo imati rezervni plan za takve slučajeve!”.

 

Snaga broja 13

Ovaj broj se vrlo često pojavljuje u simbolici SAD. Na novčanici od jednog dolara pojavljuje se 13 stepenica na piramidi, 13 listova na maslinovoj grančici koja je naslonjena na orla, 13 zvjezdica i 13 traka koji predstavljaju 13 osnovnih država.

Predsjednik Franklin D. Ruzvelt pokazivao je iracionalan strah prema broju 13. Prema svjedočenju njegove sekretarice Grace Tuly, predsjednik bi je zvao da prisustvuje ručku ili večeri kada bi se slučajno za stolom našlo 13 gostiju.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!