Vidovnjaci u službi pravde: FBI GODIŠNJE TROŠI PET MILIONA DOLARA ZA VIDOVNJAKE

Vidovnjakinja Nela Džons dvadeset je godina sarađivala sa britanskom policijom, sve dok joj nisu opale paranormalne moći X FBI godišnje potroši između tri i pet miliona dolara na konsultiranje vidovnjaka različitih specijalnosti, a tajna služba M15 zainteresirala se za osnove izvjesnog Krisa Robinsona koji pomoću njih otkriva namjere IRA-e. U Italiji su u vrijeme otmice Alda Mora organizirali “službenu” spiritističku seansu kako bi doznali gdje su Crvene brigade

Aldo Moro

Čekaonice vidovnjaka, iscjelitelja, medija i vračeva svih vrsta uvijek su prepune. Bilo da se radi o malim, tijesnim, tamom ispunjenim sobičcima ili modernim salonima s neonskim svjetlima i kompjuterima…

Pohode ih žene i muškarci, mladi i stari, i svi oni koji su, uglavnom, dotakli dno, očaj, beznađe…

Svi oni tragaju za rješenjem svojih problema – od patnji srca do čežnje da govore sa dragim, umrlim osobama; od ekonomskih pitanja do želje da saznaju šta je sudbina namijenila njihovoj djeci… Rokovnici vidovnjaka popunjeni su mjesecima unaprijed, ali su rijetki oni koji će priznati da su ikad zatražili uslugu vidovnjaka. Da govore o tim stvarima, neke priječi stid, neke uvjerenje da ih drugi neće shvatiti, da će kritizirati njihovu lakovjernost ili ih čak proglasiti luckastim.

Napoleon i Hitler

Međutim, neuhvatljivom svijetu okultnog ne obraćaju se samo naivni i lakovjerni. Ima tu i obrazovanih i ljudi iz svijeta spektakla (poklonik okultnog bio je i veliki filmaš Federiko Felini) koji su dopustili da ih očaraju, pa čak i da njima upravljaju neobjašnjivi zakoni tajanstvenog. Napoleon Bonaparte je imao svoj mali dvor magova koje je konsultirao prije donošenja svake važne odluke.

Adolf Hitler je vjerovao u poruke s druge strane groba, ali i u govor zvijezda. Trebamo li se onda začuditi ako saznamo da neka državna institucija traži i koristi mišljenje vidovnjaka?

Naravno, i u tim slučajevima, baš kao i kad je riječ o privatnim osobama, te usluge su obavijene velom tajne. Ipak, do javnosti su procurile zanimljive informacije; FBI je proteklih godina potrošio milione dolara na konsultiranje vidovnjaka različitih specijalnosti, od kojih su posebno tražili informacije korisne za suzbijanje terorističkih napada.

U Italiji su u vrijeme otmice Alda Mora organizirali “službenu” spiritističku seansu kako bi doznali gdje su Crvene brigade.

I u Hrvatskoj su se svojevremeno za nestalim Slobodanom Ivanićem iz Perušića u vrletima iznad sela Kožlovo (Zadarsko-kninska županija) uključili brojni vidovnjaci iz različitih krajeva, no pokazalo se da nisu osjetili rješenje; iako su govorili da je živ, njegovo je mrtvo tijelo pronađeno mnogo kasnije.

Da se u poslove hrvatske policije uključuju vidovnjaci, ne čudi nimalo ako je poznat podatak da se i krajnje nepovjerljiva britanska tajna služba M15 zainteresirala za takve sposobnosti bivšeg televizijskog inženjera Krisa Robinsona Lutona, koji tvrdi da može predvidjeti namjere IRA-e i drugih ilegalnih grupa. Robinson je i prije sarađivao sa ljudima iz službi sigurnosti koji su se kleli u njegove sposobnosti…

Vidovnjakinja otkrila lopova

Robinsonova tehnika se sastoji u dekodiranju simbola koji mu nadolaze u snovima – koje on prevodi u događaje koji će se desiti. Prema njegovim opažanjima, kad mu se u snu pojavi simbol psa, to je znak da IRA nešto sprema. Navodno su mnoga njegova takva predviđanja bila potvrđena.

Takođe je i legendarni Skotland Jard priznao da je koristio usluge Neli Džons, koja danas ima preko 70 godina.

Saradnja gospođe Džons sa Skotland Jardom počela je 1974. godine kada im se ona obratila telefonom… Naime, nekoliko dana prije toga, dogodila se velika krađa u muzeju: lopovi su odnijeli sliku nizozemskog slikara Vermeera, od neprocjenjive vrijednosti.

Vidovnjakinja je izjavila policiji:

– Imala sam viziju u snu. Vidjela sam mjesto gdje je skriven okvir ukradene slike.

Agenti su isprva pomislili da se radi o nekoj mitomanki ili luđakinji, no ipak su otišli provjeriti i zaista pronašli okvir slike na mjestu koje je Džonsova opisala.

Tada je policija potražila Neli Džons i upitala može li naći i platno slike. Neli je dala potvrdan odgovor; označila je jedno groblje na kojem su zaista platno i pronašli.

Gospođa Džons je prije nekoliko godina otišla u penziju, budući da su joj, priznaje, s godinama oslabile paranormalne sposobnosti. Tom je prilikom Skotland Jard organizirao i svečanu večeru kako bi se Džonsovoj zahvalili na njezinoj “neprocjenjivoj pomoći”.

– Moramo biti blagonakloni i otvoreni pred paranormalnim – izjavio je novinarima Arni, glavni inspektor Skotland Jarda. Doduše, on je naglasio kako on sam, lično ne vjeruje da ima osoba koje mogu predvidjeti događaje u budućnosti, već da mogu pomoći u razjašnjavanju događaja koji su se desili. (aura/arhiva/E. K.)