Vidovita Lea: Džinima smeta higijena, lijepi mirisi i učenje Kur’ana!

– Kod mnogih ljudi pojam tetka povezuje se sa najljepšim iskustvima i najtoplijim emocijama. Nju svi osjećamo kao drugu majku. Naravno, za majku nema zamjene, ali jedina osoba koja može da konkuriše na to mjesto je tetka. Tetka je neko ko zna da voli, mazi i razumije, da opravda nestašluk i sačuva tajnu, zna da se igra i da posavjetuje. I ja sam tako mislila dugo vremena. Majčina sestra bila mi je zakletva. Uvijek sam rado odlazila kod nje u Sarajevo gdje je živjela i radila.

– Kad porasteš i ti ćeš ovdje doći da živiš i studiraš – govorila je često, a njene se riječi obistiniše prije tri godine. Napuštanje roditelja i rodne kuće nije mi teško palo upravo iz razloga što mi je tetka bila najbliskije biće na planeti, najbolja drugarica. Bilo je tim više gorko iznenađenje spoznaja da je moja tetka vještica – započinje svoju priču Melisa V. iz okoline Tuzle.

Saznajemo u nastavku da je još prvih dana boravka u Sarajevu, Melisa uočila da njena tetka nema prijatelja. Nigdje nije odlazila, niko joj nije dolazio.

Kome smeta parfem

– Prije to nisam uviđala jer su posjete bile kratke, a i mislila sam da tetka želi sa nama više vremena provoditi ali, kako sam počela s njom živjeti, mnogo toga mi je zapalo za oči.

– Prvo su me njene komšije iz zgrade čudno gledale. Sklanjale se u stranu kad bih prošla pored njih, zakretali glavu s gađenjem. Ubrzo sam vidjela da moju tetku niko ne podnosi. Ali baš niko. A stara narodna izreka veli da, “ako ti troje kaže da si pijan, lezi i valjaj se”, a u zgradi sa preko pedesetak stanara da te niko ne voli?!

– Morao je postojati neki krupan razlog, no, od tetke nisam mogla saznati više detalja. Ubrzo sam se odselila od nje, ne znajući ni sama sebi objasniti zašto. Smetalo mi je što me prijatelji sa fakulteta ne mogu posjećivati, njoj su smetali moji parfemi i pretjerana higijena. Došao je sjećam se i ramazan, pa ja, iako nisam neka velika vjernica, pođoh se raspitivati za najbližu džamiju, teravije, iftar…

– Kao da sam je u srce nožem ubola. Lice joj se izobličilo. Drvlje i kamenje na mene. Nismo nekoliko dana govorile, a kako mi nije odgovarala takva atmosfera, odselila sam se. Majci sam objasnila da sam društveno biće te da mi tetka ne dozvoljava da praktikujem svoju vjeru. Podržala me u odluci i od tada – za mene počinje pakao.

– Ništa je “50 nijansi sive” – da se poslužim naslovom iz popularnog romana, šta je moj život bio. Realnije bi bilo reći – 100 nijansi crne – prisjeća se Melisa.

 Izazvala bijes džina

S promjenom adrese, saznajemo da je mnogo toga pošlo po zlu za nju. Svakodnevno se borila s napadima panike, depresijom, anksioznošću. Umjesto na predavanja, posjećivala je ordinacije sarajevskih psihologa i neuropsihijatara.

– Pila sam tablete za smirenje. Mater je za mene i hodžama išla. Morala sam napustiti studij. Izjedali su me neki strahovi, a viđala sam i sjene čak i kad sam bila sama. Saznat ću tek kasnije da su pripadale džinima. Tetku sam nekoliko puta srela. Bila sam tužna vidjevši kako se postarala. Njena hipijevsko-rokerska neurednost sad je još i više dolazila do izražaja. Kao da kosu mjesecima nije oprala. Sve to naravno, nisam povezivala sa svojim problemima ali, kopkalo me nešto. Rovario je u meni crv sumnje.

– Problemi su počeli s preseljenjem kod tetke, šta se dešava sa mnom – upitala sam vidovitu Leu prije nekoliko mjeseci. Tada saznajem da sam svojim ponašanjem, učenjem Kur’ana i drugim vjerskim aktivnostima, izazvala bijes tetkinih “drugova” – džina koji su me napali punom snagom uništivši mi život. Od Lejle sam saznala i to da je tetka davno otišla stranputicom, te da za nju nema pomoći. Za mene je srećom bilo. Lea me riješila novih saputnika, zaštitila hamajlijom “99 Allahovih imena” i dala brojne vrijedne savjete. Zahvaljujući njoj, sada je moj život “500 nijansi zlatne” – prepričala nam je ukratko svoje iskustvo sa svijetom paranormalnog Melisa.

 Komentar vidovite Lejle: Sihirbaz se po licu i nemiru poznaje!

Zbog toga što su šejtan i sihirbaz potpuno isti u neposlušnosti prema Allahu – sam pogled u lice sihirbaza može nam potvrditi čime se ta osoba zapravo bavi. Iz sure “Taha” učimo da “onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti””(Ta Ha:124). I zaista, na licu sihirbaza vidjet se može tama kufra poput crnog oblaka. A ako ga bolje upoznaš, primijetit ćeš da je uvijek u sukobu sa samim sobom, a isto tako i sa suprugom ili mužem svojim, pa i djecom, roditeljima, komšilukom. Ta osoba ne može mirno spavati, džini ga uznemiravaju, pa i porodicu njegovu. Tako da je Melisa dobro uočila promjene kod svoje tetke, koje sam joj ja potvrdila…