(Video) Žena se vratila sa onog svijeta i poručila: “Ne shvatajte život preozbiljno i jedite čokoladu!”

Anita Murđani u posljednjoj fazi limfoma je pala u komu, doživjela duboku spoznaju i potom čudesno izliječenje. U svojoj knjizi „Ponovo rođena“ detaljno opisuje svoje iskustvo i šta znači živjeti autentično i bez straha

Njena poruka je da je nužno da snažno i svim srcem volimo – sebe!

„Udovoljavala sam drugima, stavljala ih na prvo mjesto i bojala sam se da budem autentična. Pokušavala sam da budem neko ko nisam i iscrpljivala se radeći za druge. I uvijek sam mislila da je sebično slijediti svoje potrebe jer su tuđe veće i važnije.

Međutim, kad sam ja ostvarena, tada sam zdravija, sretnija, više dajem, a manje mi je potrebno. Takođe mi je jasno i da ako stalno pokušavamo da budemo neko ko nismo, planetu lišavamo nas samih.“

Ovim riječima Anita počinje svoju dirljivu ispovijest o čudesnom izliječenju koje joj je donijelo duboke spoznaje i promijenilo njen odnos prema životu. Naime, u februaru 2006. godine Anita je primljena u bolnicu u terminalnoj fazi karcinoma.

Pala je u komu i svi organi su joj otkazali. Ljekari su rekli njenoj porodici da će da živi još samo nekoliko sati. Ali ono što niko od prisutnih nije znao je da je Anita upravo tada doživljavala nevjerojatno iskustvo blizu smrti (near-death experience, NDE).

U tom stanju mogla je da vidi, čuje i osjeti sve što se oko nje događalo. Doživjela je rijetko iskustvo. Prešla je na „drugu stranu“, kako kaže, i vratila se kako bi podijelila s nama ono što je naučila.

Ljekari su joj tog jutra prognozirali još samo nekoliko sati života, a ona se već idućeg probudila. Nekoliko dana kasnije karcinom se potpuno povukao.

U intervjuu koji je dala spisateljici Dženifer Pastilof, Anita je nepretenciozno i šaljivo podijelila ono što je naučila iz NDE:

1. Nemojte doživljavati život preozbiljno.
2. Jedite čokoladu.
3. Osjetite svoju veličanstvenost.
4. Jedite još čokolade.
5. Uživajte u životu i radite ono što vam donosi radost.
6. Neka je vaša svakodnevica ispunjena onim što vas čini sretnim, a ne onim što mislite da bi trebalo ili što drugi misle da bi vi trebalo da radite.

7. Živite strastveno i s puno ljubavi, a ne u strahu od neuspjeha.
8. Započnite svaki dan pesmom Abbe – Dancing Queen (ili nekom drugom, vama omiljenom) i pjevajte.
9. Smijte se sebi svaki dan (što više to vježbate, prije ćete dostići nirvanu).
10. Svakim pogledom u ogledalo, podsjetite se da ste savršeno božije dijete, koje je tu da bude vjerno sebi. Vaš jedini cilj jeste da živite ono što jeste. U pokušaju da budete neko drugi, univerzum lišavate samog sebe.
11. Ne zamarajte se previše time da li ste u pravu. Kada nam je jedini cilj da budemo svoji, teško možemo da pogriješimo.
12. Svaki dan započnite jasnom namjerom, ostavljajući iza sebe jučerašnje emocije. Svaki dan je prazno platno na koje možemo da naslikamo sve što poželimo. Tako da je na nama izbor hoćemo li obojiti svoje platno radošću, ljubavlju i smijehom ili strahom, ljutnjom, kajanjem, tjeskobom i zabrinutošću.