(VIDEO) Zavirite u najveće rupe bez dna na svijetu

Bez obzira da li su nastale prirodnim putem ili su ih iskopali ljudi, ove rupe izazivaju strah u svakom ko se usudi pogledati u njihov bezdan.

1. Vrata pakla Darvaza

Ako ste se ikada zapitali kako bi mogla izgledati vrata pakla, pruži li vam se prilika, zaputite se u Uzbekistan. Tu se u blizini maloga gradića Darvaza nalazi prirodni fenomen koji je, zbog njegova izgleda, lokalno stanovništvo nazvalo upravo Vrata pakla. Podzemnu pećinu su prije 40-ak godina slučajno otkrili geolozi koji su tragali za plinom. Toliko je velika da je tokom bušenja u nju propao cijeli geološki kamp i oprema. Budući da je bila ispunjena plinom, niko se nije usudio spustiti u nju. Da bi spriječili istjecanje plina geolozi su je umjesto toga, zapalili. Od tada pa do danas pećina i dalje gori. Niko ne zna koliko je tona plina dosad izgorjelo, niti hoće li pećina ikada prestati gorjeti.. Promjer rupe je otprilke 70 metara, dok je dubina oko 20 metara.

2. Rudnik Bingham Canyon

Ova najveća rupa na Zemlji koju su napravili ljudi, a riječ je o rudniku širokom 4 kilometra te dubokom 1,2. Iskapanja su započela 1863., a od tada je iz njega izvučeno oko 17 miliona tona bakra i 715 tona zlata te 5900 tona srebra od 2004. Nalazi se u američkom Utahu te se u njemu radi i danas.

Bingham Canyon rudnik | Author: screenshot

3. Rupa bez dna

Odvod Monticello ili kako ga još nazivaju “sveta rupa” u Kaliforniji koristi se kad je brana punog kapaciteta te se voda mora isisati iz rezervata. Zahvaljujući svojoj veličini, u nju stane oko 14400 kubika vode svake sekunde. Rad na njoj je dovršen nakon punih pet godina, 1957. Široka je oko 20 metara te dubok oko 214 metara, voda se u nju prelijeva samo u slučajevima velike količine vode, kao što je bilo u maju 2006.

Monticello brana i rupa u Kaliforniji | Author: screenshot

4. Velika rupa

Kimberley dijamantni rudnik poznat i samo kao “Velika rupa”, ovaj rudnik u Južnoj Africi je jedan od najvećih rukom iskopanih rupa na svijetu. Između 1866. i 1914. više od 50 rudara s lopatama su iskapali ogromnu rupu. Tokom tog iskapanja, prikupuli su oko 2722 kilograma dijamanata.

Rupa je široka oko 462 metara te u dubinu zaranja do nevjerovatnih 1098 metara. Tokom godina, rupa se napunila vodom te je tek 175 metara ostalo vidljivo.

5. Plava rupa

Iako se na Bahamima nalazi nekoliko plavih rupa, Dean's blue hole je zasigurno najveća. Plave rupe su vertikalne potopljene pećine koje se mogu nalaziti u moru ili na kopnu, a negostoljubive su za život većine morskih stvorenja, ali su pogodna staništa brojnih bakterija. Tamno plavu boju u njima stvaraju visoka prozirnost vode i bijeli karbonatni pijesak na dnu. Deanova plava rupa na Bahamima duboka je 202 metra, a pretpostavlja se da je, poput svih plavih rupa, nastala tokom ledenih doba kad je razina mora bila od 100 do 200 metara niža nego današnja. Legenda kaže da je rupu napravio đavo koji i danas izaziva ljude te životinje da uđu unutra, premda se tamo svake godine održavaju takmičenja u ronjenju na dah.

6. Dijamantni rudnik u Sibiru

Mirny dijamantni rudnik definitivno je najveći rudnik tog dragog kamenja, a bio je i prvi na svijetu. Dubok je 525 metara, s prečnikom vanjskog kruga od 1.200 metara. Zabranjeno je čak i prelijetanje iznad rupe jer je bilo slučajeva kad je ova zvijer “usisala” helikoptere. Danas je napušten.

7. Zmajeva rupa

Rupa zmajeva je 300 metara duboka podvodna rupa u Južnom kineskom moru. Lokalci ovu rupu nazivaju i “oko”, a nalazi se na području koje trenutno predstavlja jedno od najopasnijih mjesta na zemlji, a oko kojeg se već godinama spore Vijetnam, Malezija, Indonezija, Bruneji, Filipini, Tajvan i Kina. Njihova bi plava rupa s prvog mjesta skinula dosadašnjeg rekordera, rupu Dean’s Blue, koja se nalazi u Bahamima i duboka je 202 metra.

– Dubinu rupe utvrdili smo serijom kalibracija i bez obzira kojom se služili, sve su pokazale kako je rupa duboka 300 metara – objasnio je profesor Yang Zuosheng iz Kine.

8. Rudnik Diavik

Ovaj kanadski rudnik je toliko velik, da ima vlastiti aerodrom s pistom koja može primiti Boeing 737. Posebno lijepo izgleda kad voda oko njega smrzne. U njemu se svake godine iskopa oko 1600 kilograma dijamanata, a pretpostavlja se kako će raditi do 2023.

Kanadski rudnik Diavik | Author: screenshot

9. Berkeley rupa

Službeno jedan od najvećih otvorenih rudnika bakra Berkeley nalazi se u SAD-u. Dug je oko 1,6 kilometara te je skoro do polovine ispunjen s jako kiselom vodom (pH 2,5). Posljedično je cijeli rudnik pun teških metala i raznim kemikalijama, poput bakra, arsena, kadmija, cinka. Zatvoren je 1982.

Rudnik bakra Berkeley | Author: Wikipedia

10. Superduboka bušotina Kola

U kasnim 1950-im i ranim 1960-im Amerikanci i Sovjeti su počeli planirati odvojene napore za bušenje što dublje rupe u Zemljinoj kori. Sovjeti su imali veći uspjeh i od 1970-2008. godine njihova bušotina na poluotoku Kola je držala svjetski rekord kao najdublja rupa na svijetu.
Kola Superduboka bušotina se sastoji od nekoliko rupa koje se granaju iz jednog središnjeg otvora. Najdublja od njih, po imenu “SG-3”, ima promjer samo devet centimetara, ali je zato duboka 12.261 metar.

Pogledajte video: