(VIDEO) U ovom kineskom selu glavnu riječ vode žene, muškarci im služe samo za noćni provod!

Suprug i otac su riječi koje ne postoje u plemenu Mosuo, koje živi u Kini. Oni im i nisu potrebni, s obzirom na to da brakovi ne postoje, a nasljedstvo ide po majčinoj liniji.

Ovo pleme ima 40.000 pripadnika i većina živi oko jezera Lugu na Himalajima. Njihova istorija duga je 2.000 godina i njeguje matrilinearno nasljeđivanje po kome sva imovina pripada ženama, a djeca dobijaju prezime od majke.

Svaka porodica se obično sastoji od 10 i više članova, ali je sva imovina uvijek u rukama žena. Ono što je specifično za ovo pleme jeste da praktikuju jednu vrstu „otvorenog, slobodnog braka“, u kome žene imaju nekoliko ljubavnika.

Oni nemaju klasičan brak, već muškarac koga žena poželi noću dolazi u njenu kuću, provede noć s njom, a iz kuće mora da ode prije nego što svane.

Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mjesto zauzeto.

Činjenica je da njihova zajednica ne može da se uporedi sa ostatkom svijeta, jer su dugo bili izolovani pa njihove vrijednosti ne mogu da se upoređuju sa vrijednostima zapadnog svijeta.

Stvar je i u tome što, osim po nasljeđivanju imovine, žene u ovom plemenu ni po čemu nisu slične muškarcima u patrijarhatu.

 

U ovom plemenu muškarci nemaju nekih posebnih odgovornosti – nemaju posao i odmaraju cijeli dan, kako bi imali energije za noćne posjete svojim ženama.

Generalno, njihova jedina uloga je stočarstvo i ribolov. U njihovoj kulturi i tradiciji imati samo jednog partnera predstavlja nepoštovanje svojih predaka, a to se ne smatra prihvatljivim.

Mosua žene ne vjeruju u brak, bar ne u instituciju braka kakva je nama poznata. Inače, muškarci nemaju svoju imovinu i do kraja života žive u majčinoj kući.

Za ovu zajednicu je specifično da muškarac i žena čak mogu da budu i u dugogodišnjoj vezi, ali njihova imovina svakako nikada neće biti zajednička, jer je sve materijalno uglavnom u vlasništvu žena.

Štaviše, majke svu svoju imovinu nakon smrti ostavljaju ćerkama, nikada sinovima, iako im je dozvoljeno da žive u majčinoj kući.

Djeca koja nastanu kao plod veze pripadaju isključivo majčinoj porodici, a očevi imaju minimalni kontakt sa djecom. Toj djeci najbolji muški uzor predstavlja ujak, koji u ovom društvu ima bolju poziciju od biološkog oca djeteta.

Kada žena iz plemena želi da pokaže nekom muškarcu da joj je interesantan, ona će mu ostaviti otvorena vrata da bi je noću posjetio. Mosua žene nikada neće tražiti nekoga „sa strane“, već isključivo Mosua muškarce.