(Video) U Bugarskoj se brakovi ugovaraju na pijacama

Romska zajednica Kaladžija okuplja se u Staroj Zagori u centralnoj Bugarskoj četiri puta godišnje na takozvanoj pijaci udavača.

Naime, tu se mladići i djevojke upoznaju, dogovaraju susrete, a neki se odmah odluče za brak. Sve se dešava uz nadzor starijih, a svaki dogovor se potvrđuje novcem jer novac za njih predstavlja čast.
“Za mene je sve ovo normalno, svi govore da se mi ovde prodajemo, ali to nije istina. Novac se daje zbog tradicije. Nakon što se momak i devojka upoznaju, pitaju se njegovi roditelji da li tu djevojku žele u svojoj kući.

Nakon toga slijedi dogovor, vjeridba i na kraju svadba”, rekla je djevojka po imenu Pepa.

Roditelji djevojaka moraju da daju dozvolu mladićima, a ona se uglavnom daje na osnovu bogatstva koje momci ističu zlatnim lancima oko vrata. Novac je važan kako bi mogle da se plate i velike svadbe, piše Al Džazira Balkans.
“Novac predstavlja čast. Ako dam dijete bez nadoknade znači da sam prosjak bez autoriteta i da niko nema poštovanja prema meni, automatski ni moje dijete niko neće poštovati i cijela porodica gubi poštovanje”, kazao je Atanas, otac jedne mlade.

Oko Stare Zagore živi oko 25.000 Kaladžija, a ima ih i u Rumunijii i Ukrajini. Važe za najzatvoreniju zajednicu u regionu. Da bi se sklopio brak van zajednice potrebna je dozvola starešina koji predstavljaju sudije, ali takvi brakovi su rijetkost.
Starješine daju posljednju riječ i u slučaju razvoda utvrđujući ko je od supružnika pogriješio i ko treba da snosi troškove.