(VIDEO) Simpsoni su predvidjeli sve od rata u Siriji, terorističkih napada, krize u Grčkoj, pojave smrtonosnih virusa…

Kultna crtana serija Simpsoni koja se prikazuje skoro 25 godina svojim mnogobrojnim epizodama zabavlja milione ljudi širom svijeta. Tako je ova popularna američka serija predvidjela mnoge događaje u svijetu još prije nego što su se ti događaju dogodili poput rata u Siriji ili krize u Grčkoj.Mnogi već godinama u pojedinim aspektima kultne crtane serije vide elemente velikih zavjera, odnosno predviđanja koja su se ostvarila dok drugi misle kako je to samo bujna mašta autora crtića i da tu nema previše mjesta za teorije zavjere.

U nastavku donosimo 10 predviđanja koja su se ostvarila, a koje su “predvidjeli” Simpsoni

1. Donald Trump predsjednik SAD-a

 

Donald Trump je uprkos globalnom skepticizmu postao prvi čovjek SAD-a. Svi ispadi i incidenti su se očito isplatili i samo pomogli daljem rastu njegove popularnosti. Koliko god se to nekima činilo  bizarnim, Simpsoni su još prije 15 godina predvidjeli njegov dolazak na vlast odnosno kandidaturu za predsjednika SAD-a, ali i buran odlazak s vlasti.

Po Simpsonima, Trump je sa vlasti otišao 2030. godine i ostavio zemlju u ogromnim dugovima i kao takvu ekonomski zavisnu o Europi i Kini.

2. Virus Ebole

 

U epizodi Simpsona iz 1997. godine, Marge bolesnom Bartu za čitanje daje knjigu “Radoznali George i virus ebole”. Na naslovnoj stranici je majmun, životinja koja prenosi virus. Mnogi taj trenutak povezuju s izbijanjem epidemije početkom 2015.godine.

3. 11. septembar 2001. godine

 

U epizodi iz 1997. godine Lisa Bartu pokazuje časopis s istaknutom cijenom od 9 dolara. Uz cijenu stoje i dva nebodera srušena u terorističkim napadima u septembru 2001. godine. Teoretičari su ih brzo protumačili kao dvije jedinice i tako su došli do brojke 911, brojke kojom se označava teroristički napad s obzirom da se dogodio 9.11.

4. Uređaji za glasanje u SAD

 

U epizodi Simspona iz 2008. godine uvodna špica pokazuje Homera koji pokušava glasati na uređaju predviđenom upravo za to. Njemu se dogodilo ono što se dogodilo na pravim izborima četiri godine kasnije – uređaji za glasanje su se zaledili te tako nije bilo moguće glasati odnosno moglo se glasati za samo jednog predsjedničkog kandidata.

5. Pametni satovi

 

Da nam je neko 1995. godine rekao da će moćno računalo i softveri postojati u mikro uređajima poput pametnih telefona i pametnih satova, vjerovatno bi mu se samo nasmijali. Ipak Simpsoni su pametne satove predvidjeli još davne 1995. godine.!

6. NSA skandal

Godine 2013. Edward Snowden razotkrio je nevjerojatne razmjere prisluškivanja u svijetu. NSA ne samo da je prisluškivala milione Amerikanaca, već i ljude širom svijeta, a nisu pošteđeni bili priosluškivanja čak i najveći lideri svijeta. Simpsoni su ovako nešto predvidjeli još 2007. godine. Tada je Lisa upozorila Marge i Barta da ne bi trebali pričati tako glasno, da bi joj Marge odgovorila “kako vlasti sigurno ne prisluškuju baš sve.” Nakon toga je uslijedila scena ogromnog centra za prisluškivanje.

7. Dugovječnost Rolling Stonesa

U epizodi iz 1995. godine Lisa na zidu ima poster slavnih Stonesa prema kojemu su bili na turneji “Invalidska kolica 2010”. godine. Iako tada vjerovatno ni sami autori nisu vjerovali da će “dede” rock’n’rolla izdržati toliko dugo, ali naprotiv oni luduju još i dan danas.

8. Rat u Siriji ,zastava

 

Sirija je danas, baš kao i Libija ili Irak, zemlja razorena do neprepoznatiljivosti, a Simpsoni su još 2001. godine predvidjeli izgled zastave pobunjenika koja je istaknuta na vratima automobila!

9.Higsov bozon i  Homer

 

U jednoj epozodi Simpsona ” The Wizard of Evergreen Terrace”  iz davne 1998. godine, Homer Simpson je postao naučnik i vidimo ga ispred ploče na kojoj je ispisana komplikovana jednačina.

Ta formula na ploči ispred koje stoji Homer (sa slike) predviđa masu Higsovog bozona. Ako izračunate jednačinu s ploče, dobit ćete masu Higsovog bozona koja je samo malo veća nego što iznosi prava nano masa Higsovog bozona.

10. Kriza u Grčkoj

U epizodi iz 2013. godine koja se zove “Politically Inept, with Homer Simpson” Homer se pojavljuje u političkoj emisiji Fox Newsa.

Simpsoni su predvidjeli  a neko je ko je imao “oštro oko” “snimio”  kako su u januaru 2013. godine predvidjeli trenutnu situaciju koja je prije par godina vladala u Grčkoj. Tokom gostovanja Homera u studiju na traci koja prikazuje vijesti  može se vidjeti naslov “Europa prodaje Grčku na eBayu” (Europe puts Greece on eBay).