Video sa sjevernog pola šokirao naučnike: Pratim Arktik 35 godina, ali ovo još nisam vidio

Površina leda koja prekriva Arktički okean bila je zimus najmanja u posljednjih 38 godina, što je nov znak da se klimatske promjene ubrzavaju, upozoravaju naučnici.

Arktički led već treću godinu zaredom ima najmanju površinu na vrhuncu zime otkad su 1979. počela satelitska mjerenja, saopštili su u srijedu NASA i Američki institut za snijeg i led (NSIDC).

Ovo nije neočekivano pošto je 2016. bila najtoplija godina u istoriji i treća najtoplija godina zaredom, što nije viđeno od 1880, kad je počela da se mjeri temperatura.

“Pratim arktičku klimu zimi već 35 godina i još nisam vidio ovo što se događa posljednjih godina”, rekao je direktor NSIDC Mark Seriz. Usto, podaci sa atelita CryoSat-2 Evropske svemirske agencije (ESA) pokazuju da je arktički led nešto tanji nego u posljednje četiri godine.

“Tako tanak led na početku toplog dijela godine najavljuje mogućnost novog rekorda u najmanjoj površini leda u septembru”, ističe Džulijen Stroev, naučnica iz NSIDC.

Najmanja površina leda u septembru prvi put je alarmirala naučnike 2005, kada je pala na neviđeno nizak nivo.

Sličan fenomen je zabilježen i na južnoj polulopti, gdje je 3. marta plutajući led u Antarktičkom okeanu imao najmanju povšinu – samo 2,11 kvadratnih kilometara.