(Video) PVC prozori imaju ljetni i zimski režim, evo kako da ih podesite za bolju izlolaciju stana!

PVC prozori, vrata i stolarija najčešći su izbor jer ih je najlakše podesiti, a i bolje zadržavaju temperaturu u stanu. Ali prilikom ugradnje majstori vam ne kažu dvije vrlo bitne stvari, koje će vam koristiti u ekstremno hladnim danima.

Iako je riječ o jednostavnim stvarima, mnogi ljudi ne znaju ili zaborave da je podmazivanje riješenje ako vam škripi ručica ili mehanizam, te zbog toga loše prijanja.

Ako redovno održavate prozore neće biti neophodan majstor.

Metalne dijelove kao što su šarke, brave i sistem za zaključavanje, kao i sve pokretne dijelove prozora, potrebno je čistiti i podmazivati specijalnim uljem, bar jednom godišnje.
U različitim vremenskim periodima potrebno je promijeniti način “održavanja” prozora

Ne trebaju vam majstori da u jesen podesite prozore na “zimski režim”, a na proljeće na “ljetnji”.

Jednostavno otvorite prozor i pronađite šaraf na strani gdje se nalazi ručica, pa ga podesite pomoću inbus ključa. Šaraf koji se nalazi sa strane šarke okrećite ka unutra, pri čemu se reguliše sila potiska prozorskog okvira.

Kada vam majstor postavlja prozor najčešće ostavi u “standardnom”, odnosno srednjem “režimu”.

Ako niste sigurni u kom su vam “režimu” prozori i vrata, jednostavno prozorskim krilom pritisnite komad papira.

Ako možete bez problema da ga izvadite, namješteno je na ljetnji “režim”, a ako se pokida prilikom vađenja onda je na zimskom “režimu”.

Nije poželjno da ostavljate prozore i vrata na “zimskom režimu” cijele godine jer se opterećenje na gumu okvira dosta povećava, pa će se brzo istrošiti.