Video: Pogledajte kako Sarajka u Španiji pravi italijansko jelo Focacciu

Focaccia (fokaća) je tradicionalno italijansko jelo. Podsjeća na pizzu. Focaccia je ravni hljeb prekriven aromatičnim biljkama i drugim sastojcima, u maslinovom ulju. Postoje različi načini pripreme ovog hljeba. Jedan od njih je, i nekako najpopuarniji, sa bosiljkom i cherry paradajzom.

U mom slučaju je Focaccia bez ičega jer djeca ne vole cijeli paradajz u hrani i nekako se teže navikavaju na novo. Zbog toga sam se odlučila na “praznu” verziju, samo sa uljem i krupnom soli, pa smo je kasnije svi jeli kako kome je odgovaralo. Bila je toliko dobra sa sam je pripremila i drugi dan, pa usput i zabilježila pripremu kako bih je podijelila sa vama.

Ovaj hljeb bi trebao da bude poprilično vazdušan. Taj efekt postižemo posebnim tretiranjem tijesta: zabadanjem prstiju u površinu mekanog tijesta. Način pripreme možete vidjeti na slikama koje sam sastavila u ovom videu:

Sastojci
 • 500 g oštrog brašna
 • 400 g vode
 • 1/2 kesice kvasca
 • 1 kafena kašika soli
 • po potrebi maslinovog ulja
 • po potrebi krupna so
Priprema
 1. Sastaviti sve sastojke sa oko dvije-tri supene kašike maslinovog ulja i dobro izmješati. Rukom ili u mašini za miješanje tijesta.

 2. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti preko noći da odstoji u frižideru (pogledajte napomene).

 3. Oblikovati tijesto u brašnu, napraviti loptu i ostaviti prekriveno da odstoji nekih pola sata.

 4. Pripremite pleh u kojem ćete peći fokaću. Premažite ga prvo tankim slojem maslinovog ulja i pospite ga grizom.

 5. Ubadajući prstima, koristeći ulje, razvijte tijesto na veličinu pleha u kojem ćete peći hljeb. Ubacite tijesto u pleh i nastavite bockati tijesto.

 6. U ovom koraku ja sam posula krupnu so i maslinovo ulje preko tijesta, jer sam željela fokaću bez ičega. U slučaju da želite napraviti kompletnu fokaću, možete dodati po jedan cherry paradajz umotan u list svježeg bosiljka u svaku rupicu koju oblikujete svojim prstima. Bilo bi dobro da imate razmak između svake neka dva cm.

  Verzija: u rupice stavite kuhani krompir sa plavim sirom. Koristite aromatične biljke. Savjet velikog Džejmi Olivera je da aromatične biljke natopite maslinovim uljem, kako se pri pečenju ne bi osušile. Ovako natopljene, sačuvat će miris i svježinu. Koristite bijeli luk! I ne zaboravite krupnu so! Daje posebnu čar ovom jelu.

 7. Prekrijte i ostavite da tijesto udvostruči volumen, nekih 45 minuta.

 8. Pecite tokom 20-30 minuta na temperaturi od 200ºC.

  1. Vruću fokaću “zalijte” maslinovim uljem: tankim mlazom pređite preko pečenog tijesta. Najlakše je da otvor flaše preklopite prstima prilikom izljevanja i na taj način regulišete količinu ulja. Ostavite da se ohladi samo malo i uživajte u fantastičnom okusu!

  Napomene
  • Tijesto možete praviti i isti dan, nije potrebno ostaviti ga da prenoći. Ostavite ga da nadolazi na toplom mjestu oko sat vremena.
  • Na 500g brašna možete korstiti 7g kvasca, cijelu kesicu suhe germe ili 25g svježeg kvasca. Samo imajte na umu: manja količina germe podrazumjeva duže vrijeme dizanja tijesta, ali isto tako miris germe se manje osjeti. Izvor: Kašikaljubavi