Video: Ovo su najveća arheološka otkrića u 2017. godini

Vrijeme je da se osvrnemo na 2017. godinu i pročešljamo brojna arheološka otkrića koja su napravljena prošle godine, i izabrali smo 10 najfascinantnijih, vrijednih pamćenja.
Imajte na umu da ne postoji neki određeni redoslijed.

Toranj od lobanja

Grupa arheologa je pronašla više od 650 lobanja povezanih krečom u blizini hrama Templo Major, u asteškoj prestonici Tenočtitlanu u današnjem Meksiko Sitiju. Arheolozi vjeruju da su one bile deo Huey Tzompantli, masivnog tornja od lobanja koji je zaprepastio španske osvajače kada su zarobili grad 1521. godine.
Tajna odaja u Velikoj piramidi

Naučnici koji su koristili tehnologiju skeniranja na bazi kosmičkih zraka su otkrili veliku misterioznu “šupljinu“ unutar Velike piramide u Gizi.

Taj misteriozni prostor, dužine 20 metara, nalazi se odmah iznad Velike galerije, a to je prva velika struktura otkrivena još u 19. vijeku unutar piramide, za koju se vjeruje da datira od prije 4.500 godina.

Svici sa mrtvog mora – 12. pećina

Istraživači su 2017. godine objavili da su otkrili niz tegli, omotača i vezica koje su povezane sa Svicima sa mrtvog mora (rukopisa koji sadrže najstarije poznate kopije biblijskih tekstova) u pećini, dvanaestoj od Kumranskih pećina kod Kumrana u Izraelu.

“Ovo uzbudljivo iskopavanje je najbliže što smo došli u otkrivanju novih Svitaka sa mrtvog mora u 60 godina“, rekao je direktor iskopavanja, arheolog sa Jevrejskog univerziteta Oren Gurfild.

Dva potopljena grada

Tunis i Italija. Arheolozi su otkrili postojanje dva potopljena drevna rimska grada: Neapolis, u blizini grada Nebul, i Baia, na italijanskoj obali. Oni su nestali u 4. vijeku, kao rezultat seizmičke i vulkanske aktivnosti na Mediteranu.

Kamena kapija u Saudijskoj Arabiji

Istraživači su naišli na više od 400 čudnih struktura u Saudijskoj Arabiji koje datiraju od prije više hiljada godina.

Vjeruje se da bi ove drevne kamene strukture – koje su stručnjaci nazvali Kapije – mogle biti stare oko 7.000 godina. Njihova svrha ostaje misterija. Neke od ovih “kapija“ se nalaze pored vulkanske kupole koja je u jednom trenutku izbacila bazaltsku lavu.
Olupina na Antikiteri

Bronzana ruka je pronađena na mjestu brodoloma.

Olupina broda na Antikiteri je iznjedrila mnogo fascinantnih istraživača, jer su istraživači otkrili čitav niz relikvija i ruku bronzane statue. Ovo je prilično dobro otkriće, jer stručnjaci kažu da su bronzane statue među najrjeđim artefaktima iz davnih vremena. Ono što ovo otkriće čini još fascinantnijim jeste činjenica da fragment ruke ne odgovara bilo kom telu statue koje je do danas otkriveno, što nas dovodi do pitanja: gdje je ostatak statue?

Najstariji fragmenti posuđa u Americi

2017. godina je pružila ono što mnogi stručnjaci smatraju najstarijim fragmentima posuđa ikada otkrivenim na Američkom kontinentu.
Tim stručnjaka iz Rusije i sa Ekvadora je otkrio artefakte za koje se vjeruje da datiraju od prije više od 6.000 godina i da su pripadali slabo proučavanoj kulturi San Pedra.

4.000-godišnja glinena ploča otkriva lokaciju drevnih gradova

Istraživači su analizirali 4.000-godišnju glinenu ploču koju su stvorili drevni trgovci iz Asirskog carstva, koja opisuje približnu lokaciju 11 davno izgubljenih antičkih gradova.

Napisane na drevnom klinastom pismu – koje su razvili drevni Sumeri – glinene ploče detaljno prikazuju niz poslovnih transakcija, računa, pečata, ugovora, pa čak i vjenčanih sertifikata.

Budini posmrtni ostaci?

Arheolozi su pronašli kremirane kosti skrivene u 1.000-godišnjem kovčegu u Kini, koji, prema izvještajima, možda pripadaju Sidarti Gautami, poznatijem kao Buda, osnivačem budizma.

Zubi stari 9,7 miliona godina

Stručnjaci su pronašli fosilizovane zube stare 9,7 miliona godina koja je pripadala vrsti koja se u teoriji pojavila u Africi, i koja je nekoliko miliona godina kasnije iznenadila stručnjake.

Ovo revolucionarno otkriće Evropu može svrstati kao kolijevku čovječanstva.

Ovo otkriće su napravili stručnjaci iz Njemačke koji su nakon otkrića rekli: “Ne želimo da ga previše dramatizujemo, ali ja pretpostavljam da ćemo poslije današnjeg dana morati da počnemo ponovo da pišemo istoriju čovječanstva.“

(webtribune.rs)