(Video) Na prodaju misteriozno ostrvo na kojem se niko nije rodio još od 1944. godine

Ovo područje u narodu je znano kao Fethaland i turistički je privlačno, pogotovo za bogatu klijentelu. Na glasu je kao jedno od najljepših mjesta u Velikoj Britaniji

Otok površine 98 hektara u Shetlandskom otočju već 80 godina nema nijednog stanovnika i prodaje se na aukciji po cijeni od 595 hiljada funti, što iznosi oko 1.300.000 maraka.

Nalazi se pokrajini North Roe i pripadao je porodici Davida Murrayja više od 150 godina. Na otoku se nalaze kuće, ali u njima niko ne živi.

Ovo područje u narodu je znano kao Fethaland i turistički je privlačno, pogotovo za bogatu klijentelu. Vlasnik David Murray kaže da su zdravstveni problemi razlog prodaje otoka, a njegov otac Douglas posljednja je osoba koja se rodila na tom otoku, 1944. godine.

Što se tiče pristupa otoku, može se doći pješke, džipom ili brodićem. Murray priznaje da mu je teško napustiti otok, ali jednostavno je primoran.

– Mjesto poput ovog je nezamislivo, ovakvog mjesta nema nigdje drugdje. Priroda je prekrasna, biljke i životinje…, kaže Murray, na čijem otoku se nalazi 23 zgrada.

Pogodan je za šetnje i uživanje u prirodi, a njegovo područje čak je istraživano virtualno putem simulacije video igrica u jednom muzeju u gradu Lerwicku. Ta simulacija omogućava korisnicima da ‘šetaju’ otočnim krajolikom i upoznaju ga. Ipak, zasad još uvijek nema zainteresovanih kupaca.