(Video) Evo zbog čega svaka kuća treba da ima aktivni ugalj kao prvu pomoć

Ljekovita svojstva aktivnog uglja bila su poznata starim civilizacijama, a u novije vrijeme su skoro potpuno zaboravljena. Ovaj lijek otkriven je još u drevnom Egiptu i to sasvim slučajno…

Stari Egipćani i Sumeri koristili su ugalj za redukciju cinka, bakra i drugih metala u proizvodnji bronze. Istovremeno su otkrili i njegovo antibakterijsko i antifungalno dejstvo iako još nisu ni znali za postojanje bakterija i gljivica. Naime primjetili su da ugljenisano drvo ne truli, pa su drvene stubove za gradnju prljili vatrom prije ukopavanja. Kasnije se primjena uglja proširila.

Prvi zapis o upotrebi aktivnog uglja u medicinske svrhe potiče iz 1500. godine pre nove ere. Na egipatskom papirusu sačuvan je zapis o stavljanju aktivnog uglja na rane kako bi se umanjio smrad gnoja. Oko 400. godine pr.n.e. Hipokrat je zabilježio svoja zapažanja o ljekovitom svojstvu aktivnog uglja kada je riječ o vrtoglavicama, bolestima poput antraksa, epilepsije, ali i hloroze kod biljaka. Vijekovima kasnije, 1830. godine jedan profesor sa francuske medicinske akademije je pred svojim kolegama popio smrtonosnu dozu strihinina. Profesor je preživio ovo trovanje zahvaljujući činjenici da je uz otrov popio i odgovarajuću dozu aktivnog uglja!

10 boljki i stanja koje aktivni ugalj liječi:

Aktivni ugalj je protivotrov

Danas je ovo najpoznatije svojstvo aktivnog uglja. Uzimanje aktivnog uglja se preporučuje kao prva pomoć pri sumnji na trovanje.

Naime, aktivni ugalj zarobljava, “upija” toksine i gasove iz stomaka i onemogućava prodor toksičnih supstanci u druge organe putem krvotoka. Uzimanje aktivnog uglja na vrijeme smanjuje trovanje organizma i do 60%, a djeluje na sve toksine koji se nađu u želucu i crijevima. Efektivniji je čak i od ispumpavanja stomaka.
Aktivni ugalj protiv nadutosti i gasova

Upijajući toksine iz hrane, aktivni ugalj redukuje nadutost i gasove. Da bi njegovo dejstvo bilo potpuno, najbolje je popiti ga sat vremena prije obroka uz dosta tečnosti.

Uklanja mrlje sa zuba

Ukoliko ste pušač, ili konzumirate dosta čajeva, kafe ili vina, vremenom će vaši zubi izgubiti bijelinu i postati žuti, flekavi… Umjesto da bacate novac na profesionalno izbjeljivanje zuba, pokušajte da izbijelite zube aktivnim ugljem. Evo kako:

Pomiješajte aktivni ugalj sa vodom dok ne dobijete žitku masu koja se, poput paste, može staviti na četkicu za zube.
Istrljajte zube nježno, zatim ostavite “pastu” da djeluje 3 minuta, piše besnopile.rs Dobro isperite.
Zubi i usta će u početku biti crni od uglja, ali će nakon ispiranja crnilo nestati. Aktivni ugalj će “pokupiti” plak sa zuba i mikriskopske čestice koje ostavljaju mrlje, očistiti vaše desni od bakterija i gljivica, osvježiti vaš dah i regulisati Ph vrijednost u vašim ustima. Imajte na umu da aktivni ugalj može da ukloni samo one mrlje nastale dejstvom kafe, čaja, vina i cigareta, ali ne i prirodnu diskoloraciju zuba.

Lijek za mamurluk

Aktivni ugalj ne absorbuje sam alkohol, ali pomaže u otklanjanju ostalih toksina poput konzervansa, vještačkih boja, šećera iz alkoholnih pića unesenih u organizam. Na taj način, aktivni ugalj umanjuje mamuurluk.

Kada se uzima neposredno pre ispijanja alkohola, ili uz alkohol, aktivni ugalj značajno umanjuje koncentraciju alkohola u krvi – jednostavno ne dopušta da on dospije u krvotok. To znači da će vaše pijanstvo i mamurluk biti umanjeni.

Ovo je ujedno i prva pomoć kod trovanja alkoholom.

Prva pomoć kod udisanja toksične buđi

Buđ se javlja svuda gde ima vlage. Ukoliko je osoba dugo izložena memli i vlazi može zadobiti čitav niz zdravstvenih problema poput iritacija kože, zapušenosti nosa, iritacije grla i disajnih puteva, napada astme (čak i ako ranije nije bolovala od astme).

Buđ može živjeti čak i u ljudskom organizmu izazivajući ozbiljne probleme i remeteći funkcije organa. Može oslabiti imuni sistem, poremetiti funkcije mozga, izazvati otkazivanje bubrega i jetre.

Buđ je bila prisutna na ovoj planeti još davno prije pojave ljudi, a može se naći svuda. Do vas može doći kroz otvoren prozor, preko sistema za ventilaciju i grijanje, putem klima uređaja, krzna kućnih ljubimaca, odjeće…

Ukoliko primjetite da se buđ javlja u vašem domu, momentalno preduzmite mjere za njeno uklanjanje, ali prije svake intervencije obavezno zaštitite ruke rukavicama, a lice odgovarajućom maskom, kako ne biste udisali i dodirivali buđ. Buđ je najbolje sastrugati uz pomoć sirćeta ili sode bikarbone. Savjetuje se redovno provjetravanje prostorija i osunčavanje.

Ukoliko imate gore pomenute simtome trovanja od buđi, pijte jednu tabletu aktivnog uglja pred spavanje, sve dok simptomi ne prođu. Uz to se obavezno javite svom ljekaru.
Filtriranje vode aktivnim ugljem

Sigurno ste primjetili da mnogi sistemi za filtriranje vode koriste aktivni ugalj. On otklanja hemijske nečistoće iz vode poput fluorida, industrijskog otpada, pesticida, rastvarača… Aktivni ugalj ne može ukoliti viruse, bakterije i minerale iz vode, ali će zato absorbovati toksine. Za idealne rezultate koristi se u kombinaciji sa čistačima vode od mehaničkih nečistoća.

Jača imunitet

Čisteći probavni trakt od toksina, aktivni ugalj pomaže u jačanju vašeg imunog sistema. Mnogi zdravstveni problemi upravo potiču od probavnih tegoba – bilo da je riječ o bolestima zuba i desni, ili stomačnim tegobama. Zbog toga se s vremena na vrijeme preporučuje detoks probavnog trakta aktivnim ugljem i to na sljedeći način:

10 grama aktivnog uglja pije se sat-dva prije svakog obroka, dva dana za redom. Tokom ova dva dana, gledajte da unosite što zdraviju i prirodniju hranu – organsko voće i povrće, ribu koja nije vještački gajena… i dosta tečnosti. Ukoliko dođe do zatvora, to je znak dehidracije. Spriječite ovo čestim pijenjem vode, koju možete obogatititi sa par kapi limunovog soka i uzimanjem kašičice meda. Voda treba da bude sobne temperature.

Aktivni ugalj čisti ten

Možete napraviti masku za lice od aktivnog uglja, kako biste očistili kožu od akni i mitisera i otpušili pore.

Za masku je potrebno:

1 kapsula aktivnog uglja
2 kašičice gela aloje vere
2 kapi esencijalnog ulja čajnog drveta
Pomiješajte ova tri sastojka i nanesite ih na lice ravnomjerno. Ostavite masku da se osuši. a zatim isperite. Aktivni ugalj će za sebe vezati sve toksine sa vaše kože i umiriti eventualne upale.

Sprječava prerano starenje

Aktivni ugalj se može koristiti u anti-age tretmanima cijelog organizma, a ne samo kože. On čuva ćelije jetre i bubrega od toksina kojima smo svakodnevno izloženi kod kuće, u saobraćaju, na radnom mjestu… a koji doprinose preranom starenju organizma koje sa najprije vidi na koži – pojava bora i staračkih pjega, gubitak elastičnosti kože…

Aktivni ugalj za liječenje ujeda insekata

Ovo je odličan lijek protiv svraba i peckanja, te stvaranja rana na mjestu ujeda komarca, pauka i drugih insekata. Ukoliko vas je ujeo pauk, komarac, osa, pčela, stjenica… samo pomiješajte 1 kapsulu aktivnog uglja sa malo kokosovog ulja i namažite na ujed. Utapkavajte smjesu na svakih pola sata sve dok svrab ili bol ne prestane.

Vodite računa da smjesa ostavlja fleke.

Ukoliko vas je ujeo otrovan pauk, poput crne udovice, pomiješajte veću količinu aktivnog uglja sa kokosovim uljem i natopite ujedeno mjesto. Najbolje je da u smjesu umočite gazu, pa zavijete ujedeno mjesto. Odmah potražite ljekarsku pomoć.

Ima li aktivni ugalj neke negativne efekte?

Aktivni ugalj se smatra bezbjednim za većinu ljudi. Međutim, poseban oprez je potreban ako se konzumira zajedno sa drugim lijekovima i suplementima. Ukoliko imate neki medicinski problem, ili pijete lijekove, nikako nemojte počinjati da uzimate aktivni ugalj bez savjetovanja sa svojim ljekarom ili farmaceutom.