VEZE: SEDAM STVARI KOJE IMATE PRAVO OČEKIVATI OD PARTNERA BEZ POGOVORA!

Ponekad može biti teško sa sigurnošću znati šta je razumno očekivati od partnera. Da li on treba svaki put da vam odgovori na poruku, čim je pošaljete? Da li treba da izlazite skupa baš svaki vikend? Da li se svi troškovi dijele pola-pola ili?

Međutim, prije nego riješite ova specifična pitanja, potrebno je uspostaviti osnove – stvari koje trebate tražiti, bez trunke ustezanja, od svake veze. Takve su sledećih sedam stvari za koje imate pravo da ih očekujete (ali i dobijete) od romantične veze.

  • Nježnost. Vaš partner to može izraziti kroz riječi ili djela ili oboje, ali fizička nježnost (kao što su, primjera radi, zagrljaji i poljupci) posebno je važna u romantičnim vezama. Vi mu se sviđate kao ličnost i on bi morao biti u stanju da to i pokaže.
  • Saosjećanje. Kada osjećate bol, vaš partner bi morao biti mirna luka kojoj se trebate obratiti. Tada bi morao biti što nježniji. Naravno, on vam ne može čitati misli niti “bolovati” s vama i ne mora osjećati ono što vi osjećate u datom trenutku. Potrebno je samo da mu je važno to što se vi ne osjećate emocionalno dobro.
  • Poštovanje. Pravi partner pokazuje poštovanje, kako prema vama kao osobi tako i prema vašim granicama. Iako se on ne mora složiti s vama, on vam se ne bi smio rugati ili nazivati vas pogrdnim imenima, bez obzira šta je u pitanju. Pravi partner poznaje vaše snage, blagonaklon je prema vašim slabostima i nikada svojevoljno ne prelazi granice koje ste postavili.
  • Obazrivost. Obazriv partner razmišlja o tome kako njegovo ponašanje utiče na vas. Ne mora vam pružiti sve što tražite ili uraditi sve što želite da uradi, ali duguje vam da razmotri stvari sa vaše tačke gledišta. Ako to ne radi, onda se odnosi prema vama kao prema stvari.
  • Vrijeme. Svaka veza zasniva se na određenom vremenu provedenom skupa. Čak i kada je riječ o vezi na daljinu. Međutim, ako on rijetko ima vremena za vas ili to vrijeme provodi kao da je “na iglama” (gleda da se što prije izvuče), vrijeme je da se zapitate da li želite da budete u takvoj vezi. Ako je to uopšte veza.
  • Intimnost. Intimnost nije isto što i seks. Intimnost je kada partneru “dopustite” sa vas u potpunosti upozna i kada želite da on zna sve o vama. Više od onoga da li ste osoba koja voli jutro ili veče. Istinska intimnost je kada poznajete svoje emotivne strane, dijelove duše koji su poznati samo vama i kada oboje znate oko čega ste najviše ranjivi.
  • Velikodušnost. Istinski velikodušan partner uživa kada vam može pomoći, umiriti vas ili pronaći neki drugi način koji vam je od koristi (mentalno i emocionalno). Takav partner ne mora vam neophodno poklanjati skupe, materijalne poklone ili voditi vas na skupa mjesta. Davanje sebe u potpunosti najveći je i najvredniji poklon koji vam može dati. Ukoliko je on u stanju da vam ponudi sve navedeno iznad, on je i više nego velikodušan. Takvog čovjeka čuvajte.

(minimagazin.info)