Vesna Rakić, patronažna sestra s 25-godišnjim radnim stažem: Patronažna sestra je najbolji prijatelj mame i bebe!

 Patronažna sestra je velika pomoć majci nakon poroda. Sestra će mamu upoznati s osnovama njege, prehrane i skrbi o novorođenčetu, te se brinuti o napretku i oporavku i mame i bebe. Nerijetko će patronažna sestra mami pružiti i prijekopotrebnu emocionalnu podršku.


Patronažna sestra biće vaš omiljeni gost kada novorođenče stigne kući. Stručno i strpljivo, naučiće vas kako da kupate i povijete, nosite i uspavate svoje mezimče, kako da pravilno dojite. Ukratko, biće vam najveća podrška i oslonac u prvim danima sa bebom.

Patronažna sestra je osoba koja će pomoći roditeljima da se lakše, brže i bolje snađu u novim ulogama. Objasniće, pokazaće i naučiti roditelje sve što je važno da znaju kada je cjelokupna njega i ishrana bebe u pitanju.

One su medicinske sestre koje imaju zadatak da obilaze pacijente na terenu, u njihovim domovima. Najčešće posjećuju upravo majke, bebe i trudnice.
Bez patronažnih sestara prvi dani i nedjelje sa bebom bili bi mnogo teži i stresniji. Zato je važno da imate povjerenja u ovu ženu koja će dolaziti da brine o vama i bebi tokom prvih dana perioda babina.

Žena kojoj mame vjeruju već 25 godina kad je patronaža u pitanju je Vesna Rakić, visoka strukovna medicinska sestra i specijalista specijalista javnog zdravlja.
-Patronaža i rad sa mamama i bebama je moja ljubav i strast, što mnogi i primijete kada radim svoj posao. Ja sam edukator u smislu toga da naučim mamu da može sve sama oko bebe, a dok smo u praćenju prvog mjeseca novorođenčeta da je naučim šta treba da prepozna i prati kod podoja, kako to pravilno da radi i da za svaki problem koji se desi ima rješenje. U mom poslu veoma je značajna komunikacija, kao i poznavanje psihologije jer biram pristup koji je blag, nježan jer takva podrska je potrebna mamama – kaže Vesna.
Ona živi i radi u Beogradu, a od 2020. godine radi i online konsultacije.

-Već 25 godina radim usklopu Doma zdravlja,radim i privatno u slobodno vrijeme. Cio život sam u medicini jer sam završila visoku strukovnu školu, pa još i dodala specijalizaciju iz javnog zdravlja, a patronažu sam otkrila prije deset godina i shvatila da je to moja ljubav i strast i posao kojim ću se baviti dok god budem mogla da radim, jer ga ne smatram poslom već hobijem.

-Vremenom sam shvatila da zaista posjedujem vještinu komunikacije, psihologije za takvu populaciju sa kojom radim. Mislim da pored moje vještine koju sam usavršila i ove dvije moraju u ovom poslu da budu na vrhu da biste bili “majstor” za ovakav posao. Gomila sajtova vas savjetuje i uvijek se držimo nekih generalnih savjeta ali majstorska diploma uvijek pobijedi, jer kad mama razumije ona će i da primijeni bez straha u svom srcu koji je neizbježan u tim prvim danima sobzirom da prolazi kroz nepoznato.

-Od kako je počela korona, 2020., radim online konsultacije za sve mame koje su u inostranstvu, jer u zavisnosti koji je dio svijeta i kontinenta, negdje imate pomoć, a negdje ste prepušteni sami sebi. Imam program kojim ih pratim punih pet nedjelja, gdje pokrivamo sve izazove koji nam se nađu na putu. Svakaka posjeta je kod mene i moje metodologije rada pažljivo isplanirana. Najveća pažnja je usmjerena i radimo samo to na početku, da mama savlada sama (prvo uz mene), a poslije sa mnom vježba tehniku podoja. Jer od samog početka preveniramo ragade,plitak hvat, nekomfornost dojenja( mame su sklone da doje i stojeći i da trpe sve da dođu do cilja, a to je da doje).

-Takođe iz posjete u posjetu savladavamo njenu sigurnost u vezi mlijeka. Da li ga ima dovoljno, da li ga ima previše, koje stvari ne smije da radi da ne dođe do hiperlaktacije, na šta obraća pažnju da li nam beba dovoljno jede i koje su to situacije kada joj dodajemo mamino mlijeko ili adaptiranu formulu. To je sve mnogo gradiva i zato posjete trebaju biti pažljivo islanirane i duge da bi mami se moglo prenijeti znanje, i otpratiti svaki podoj. Jer vrlo često se desi da dok se prati podoj, vidim da beba slabije vuče, nije toliko aktivna, a mama prvorotka nije u stanju to da prepozna. Zato je dojenje jednako strpljenje tokom cijelog prvog mjeseca. I zato je važno da mama ima osobu kojoj vjeruje i koja je prati od početka, da ne dođemo do nama često poznate rečenice “100 babica kilavo dijete”.

Ovo je majstorska diploma, pa zato različiti savjeti mogu da utječu jako zbunjujuće na mamu, još od porodilišta kada svaka sestra iz druge smjene da različit savjet – opisuje za Auru Vesna čari svog posla.
Zamolili smo je da i za sve one mame koje su na početku roditeljstva i one koje će to tek postati, otkrije neke trikove i da savjete, koji im mogu biti od koristi. Najčešće su to pitanja u vezi otpadanja pupka, dojenja, dobijanja na kilaži djeteta, soor ili mliječac u bebinim ustima, njega rane…
– Kada jedna osoba prati mamu, ona vlada situacijom i odgovornošću. I to traje ne samo prvi mjesec, već i kasnije jer se prati i odojče tokom razvoja i tokom uvođenja nemliječneishrane. Mamu je neophodno takođe edukovati i u obradi kako pupčanog granuloma tako i pupčane rane. Takođe da mjerenja ne treba da nam budu stalno i da beba napreduje do 10-15 dana oko 20g dnevno i da je potrebno da do tad vrati porođajnu težinu, a najveća napredovanja su u 3. i4. nedjelji kada se kreću između 30 i 50g dnevno. Kada mama ima ovakav savjet ona je mirna i ne brza sa dohranom i količinom davanja, jer dodavanje maminog mlijeka ili dohrane je samo alternativa i treba težiti najprirodnijoj stvari, a to je da do pete nedjelje ostanu samo mama beba i sika, bez ikakvih pomoćnih sredstava. Takođe sestra koja poznaje psihologiju mama zna kako da se nosi kad mama ne želi uopšte da doda adaptiranu formulu jer je pročitala da beba što više doji više će se stvoriti mlijeka.

Takve stvari mogu da dovedu do pada u tjelesnoj masi pa beba spava iako je gladna zbog hipoglikemije. Ovo je veoma sve kompleksno iako izgleda jako jednostavno pa mnoge mame navode da im ni trudnoća ni porođaj nisu toliko teško pali kao dojenje – otkriva Vesna.

Za njegu rane od epiziotomije, Vesna kaže da se unjenom iskustvu od 25 godina rada, mijenjala metodologija oko obrade epiziotimije.

-Sada savjetujemo da rana kod babinjare treba da bude samo često pranje sa sapunom i vodom, uz eventualno prskanje oktaniseptom i luftiranjem rane jednom do dva puta dnevno po 15-tak minuta.
Za uvođenje nemliječne ishrane smatra da je to neki period između četvrtog i šestog mjeseca bebinog života.
-Nekoliko stvari je važno kod uvođenja čvrste hrane da se otprati. Važno je koliko je dijete zrelo i čvrsto i koliko čvrsto drži glavicu. Druga stvar je kako je napredovanje po mjesecima, i treća stvar da li prati zainteresovanost pogledom kad vi jedete ili kad mu nešto prinosite usnama, dali otvara usta. Uvođenje čvrste hrane kažemo da je najbolje između četvrtog i šestog meseca, ali svakako za njegovo uvođenje je važno odobrenje pedijatra koji prati bebu – kažeVesna.

Za naše čitatelje, osvrnula se i na još dvije važne teme, odnosno nedoumice koje najčešće malde majke imaju, a to je vrijeme otpadanja pupka i nošenje rukavica na rukama novorođenčeta.

-Individualno je vrijeme kada će pupak da otpadne. Nekim bebama otpadne 6.ti a nekim i 16. dan. Ponekad to može zavisiti i od same pupčane vrpce, nekim bebama je tanka, a nekim bebama je deblja, to je naravno potrebno i više vremena da se osuši i otpadne. Važno je samo da ujutru i uveče kapnete po par kapi joda i da budete strpljivi jer nema te bebe kojoj nije otpao pupak. I samo naravno vodite računa da beba ne popiški pupak jer sve što je vlažno neće moći da se osuši i onda će to da produži vrijeme otpadanje pupka.

-Što se tiče rukavica, ja ih uvijek skidam u posjetama. Jer poštujem mišljenje neurologa da je jako važno da ručice budu slobodne i da na taj način stimulišemorazvoj iz centralnog nervnog sistema pogotovo kad beba doji ili kad se mazimo da je kažiprstom milujemo (golicamo) po gornjem dijelu šake. Na taj način naša beba otvara rukice i vježba. Što se tiče noktića, sa obzirom da se ne savjetuje njihovo odsijecanje u prvom mjesecu života, mogu se sa posebnim setom isturpijati.

Upotreba širokog povoja
Široki povoj je upotrebi od 1950. godine, a iskustva svih ovih godina nam govore da ako beba ima problem sa kukovima nikakva prevencija ne može da pomogne. Ovo nam je poznato zadnjih 20 godina, ali mi neke stvari kao promjene prihvatamo kao društvo malo sporije. Kad postoji problem sa kukovima ono što je je jedino rješenje jesu specijalne gaćice, pavlikovi kaiševi, tegići i tako dalje. Vid liječenja određuje ortoped. Ono što se u svijetu radi jeste da se na početku to jest još u porodilištu uradi ultrazvuk kukova. Kod nas je ta praksa drugačija jer domovi zdravlja tek zakazuju sa mjesec dana pa obično taj pregled bude sa dva i po mjeseca. Na otpustim listama koja su iz porodilišta Beograd uglavnom stoji savjet da se ultrazvuk kukova uradi sa mjesec dana. I ja vrlo rado savjetujem roditelje da pokušaju da ispoštuju to vrijeme jer na taj način i tad možemo vidjeti da li postoji potreba za ortopedom, ako ne onda smo potpuno mirniji da uopšte ne koristimo široki povoj.

Takođe nam je važno kad uradim ultrazvuk sa mjesec dana jeste što beba tada može vrlo brzo da dobije potreban tretman od strane ortopeda, a kada uradimo ultrazvuk sa dva i po mjeseca onda prosto je i starija i mnogo je teže i mami i bebi. Kako bih osvestila moje roditelje ja im kažem da smo mi jedina tačka na planeti kojakoristi široki povoj i da nigdje ni na jednom drugom mjestu to ne postoji. Uvijek opravdavam i podržavam za bebe koje su rođene ispod 36 gestacione nedjelje jer tad nam je važno da do terminske zrelosti koristimo široki povoj.

Tretiranje soora ili mliječca
Sor se tretira sa emulzijom koju pravimo sa sodom bikarbonom. U 120 ml vode stavite punu kašičicu sode bikarbone. Vodu prethodno prokuhajte, rashladite i onda dodajte kašičicu sode bikarbone. Dobro je promiješajte da se rastvori i ta emulzija vam je za taj dan. Možete koristiti od ujutru do uveče, noću ne čistimo usta, a sutradan pravite novu. Sterilnu gazu otvorite, namotaje na mali prst, umočiti u emulziju, iscijedite. Nadražiti prstom gornju usnu bebe da ona zine ili koristite momenat kada se rasplače, ubacite mali prst u usta i pokretima lijevo desno prebrišite jezik. Kad hoćete da izađete iz usne duplje vi obavezno prebrišite i jednu stranu obraza. Ponovite radnju brisanje jezika i obavezno zahvatite i drugu stranu obraza.

Sor hoće da se javi i na obrazima bebe pa zato moramo da obratimo pažnju i na čišćenje unutrašnje strane obraza. Roditelji su skloni strahu jer nemaju tu praksu da obrišu sve, nego samo početak jezika, jer se plaše dublje da uđu do korijena jezika, pa zato obratite pažnju tak što ćete vidjeti dokle ste obrisali jezik, da li je potrebno da mali prst gurnete dublje u usnu duplju. Kada mi se mame plaše da obave ovu radnju ja ih vrlo često ohrabrima da postoji još jedan vid prevencije sora, a to je da ovu istu emulziju koristimo i pred upotrebu pokvasimo tupfer vate i prebrišemo bradavicu.
Bebu odmah stavimo na podoj, beba će polizati sa kože ovu emulziju i pred svaki podoj ponavljamo radnju pa ona stvara ph vrijednost u ustima i ne dozvoljava da se razvije gljivična infekcija.

PSIHOMOTORNI RAZVOJ DJETETA 3 – 6 MJESECI
Pokazatelji tipičnog razvoja djeteta
Proizvodi zvuke/oglašava se
Počinje da se smije i da reaguje na ljude
Okreće glavu prema zvucima/reaguje na glasne zvuke
Obraća pažnju na ljudska lica
Ostvaruje kontakt očima
Prati pogledom predmete koji se kreću
Drži glavu samostalno
Prinosi ruke i predmete ustima
Prinosi noge ustima
Poseže za igračkom jednom rukom dok leži na leđima
Gura nogama predmete ili tvrdu podlogu kada ga držite uspravno
Dok leži na trbuhu, podiže i ruke i noge
Drži zvečku kratko u ruci
Okreće/prevrće se u oba pravca
Obraduje se osobama koje poznaje
Umiri se kada čuje zvuke, naročito glasove

Šta vi možete učiniti da podstaknete razvoj deteta?

Mazite se, pričajte i igrajte se sa detetom tokom hranjenja, oblačenja, kupanja
Igrajte se svakodnevno sa djetetom na podu, na leđima i trbuhu
Obradujte se i nasmijte djetetu kada se oglasi
Pričajte, čitajte i pjevajte djetetu svakodnevno. Kao vid povratne informacije, reagujte na njegovo oglašavanje
Nekada imitirajte zvuke koje vaše dete proizvodi, ali takođe koristite i jasan govor
Igrajte se „skrivanja“ iz vidnog polja (npr. „Gdje je?“, sakrijte se, „Evo ga/je“)
Postavite igračke ispred djeteta kada je budno i leži na trbuhu, Šuškajte i zveckajte igračkom da bi dijete poseglo za njom
Dozvolite djetetu da istražuje predmete tako što ih stavlja u usta
Držite igračku iznad glave djeteta i tražite da je dohvati
Držati dijete uspravno, sa nogama na podu/tvrdoj podlozi dok mu pjevate/pričate
Imenujte djetetu predmete iz svakodnevne okoline
Učvrstite dnevnu dnevnu rutinu sa djetetom, s jasnim terminima za obroke i spavanje
Držite igračku u vidnom polju i zveckajte/šuškajte dok je lagano pomjerate s lijeva na desno i obratno , tako da je dete pogledom prati i okreće glavu

Na Instagramu Vesna ima profil „patronazna.sestra.vesna.rakic“ gdje obrađuje teme važne za majke, trudnice, bebe…

(Aura.ba)