Veselko Ćujić prodaje smokve koje uzgaja na obroncima Kozare: Od smokvi zaradio tri penzije koje čuva za šestu ženidbu

Jedini uzgajam smokve u rodnoj Jablanici.Ne u onoj Jablanici u Hercegovini, već u ovoj Jablanici na obroncima Kozare. Zasadio sam ih pored kuće na južnoj strani i evo cijelu jesen na zelenoj pijaci prodajem smokve. Već sam prodao 200 kilograma i zaradio tri penzije na njima…

Veselko Ćujić, vitalni 78-godišnjak, kaže da ne mari za godine i rodni list, već da uveliko razmišlja o budućnosti. On je penzioner, punih 40 godina radio je u nekadašnjim ‘Plantažama’ iz Gradiške. Za njega nema tajni kada su u pitanju jabuke, kruške i šljive, ali i smokve i žene. Veselko je i u tom pogledu ekspert.

  • Jedini uzgajam smokve u rodnoj Jablanici.Ne u onoj Jablanici u Hercegovini, već u ovoj Jablanici na obroncima Kozare. Jedan prijatelj mi je, došavši po voće, donio dvije sadnice smokve. Zasadio sam ih pored kuće na južnoj strani i evo cijelu jesen na zelenoj pijaci prodajem smokve. Već sam prodao 200 kilograma i zaradio tri penzije na smokvama, a pare ne trošim već ih čuvam za specijalne namjene – kaže Veselko.

Neobični potkozarski smokvar uvijek je nasmijan, svježe obrijan i uredno obučen. Kaže da žene vole uredne muškarce, prijatnog izgleda i mirisa i sa neizbježnim osmjehom.

  • Ja nikada nisam ljut. Valjda zbog imena. Kakav bih ja bio Veselko kada bih bio namrgođen i ljut. To ne bi nikako išlo. Nadam se da ću se ponovo, po šesti put oženiti. Vitalan sam i spreman, osjećam se kao da na plećima nosim dvadeset godina manje. Ne pijem, ne pušim i jedem najviše voće. A moje smokve imaju čarobnu moć – priča zagonetno se osmjehujući Veselko.

Ovaj nesvakidašnji voćar osim smokvi na pijaci četvrtkom i nedjeljom prodaje i divlje jabuke. Zasadio ih je u mladosti pored kuće, znajući da će divlje i autohtono voće kad-tad biti na cijeni.

  • Kada sam uvidio da se plantažno voće pršće dvadeset i više puta godišnje hemikalijama, znao sam da će divljake ponovo biti na cijeni. Neko pravi turšiju, neko jabukovo sirće, uglavnom zdrave su i neprskane. Ja ih jedem svakodnevno, jedem i domaća jaja, povrće, a rakiju ne pijem. Od voća pravim sokove, džemove i kompote i ne bojim se zbog toga na megdan izaći ni upola mlađem čovjeku od mene.

Veselko uporno tvrdi da je zdrav način života najbolji afrodizijak i na svakom koraku poznanicima savjetuje da ‘batale’ cigarete i rakiju.

  • Najljepše je uživanje uz lijepu ženu. Ponovo ću se oženiti i vidjećete da će mi žena svako jutro biti čila i nasmijana. Ne zvao se ja Veselko – rekao nam je kroz smijeh starina Veselko Ćujić zamjerajući nam na prekobrojnim kilogramima, neobrijanim bradama ili cigaretama.

Boško Grgić/aura.ba