Verbena liječi slabe živce, anksioznost, ekceme, bolna leđa…

Verbena (lat. Verbena officinalis) je biljka ružičasto-ljubičastih cvjetova. Ima egzotičan citrusni miris i izuzetno je ljekovita.

Koristi se u raznim pripravcima, od čaja do krema i losiona. Ako patite od menstrualnih tegoba, anksioznosti ili dugotrajne traume, vrijeme je da se bolje upoznate sa osobinama ove biljke. Ova biljka se vijekovima povezuje sa božanskim i natprirodnim svojstvima. U drevnom Egiptu nazivali su je Junovim suzama.
Iako ljekovita, svojstva verbene nisu još adekvatno naučno istražena, ona su dobro poznata travarima. Verbena u svom sastavu ima gorke iridoide verbenin i verbenalin, hlapljiva ulja, alkaloide i tanine. Poznato je da verbena djeluje na parasimpatički nervni centar i utiče na pravilan rad materice. Takođe je cijenjena kao biljka koja obnavlja neurone i pomaže nervnom sistemu. Često se preporučuje za smanjivanje tenzija i anksioznosti.

Prema tvrdnjama travara, ona ima antidepresivna svojstva, koja liječe anksioznost i slabe živce. Šolja čaja od verbene pola sata prije spavanja pomaže protiv nesanice. Mast od verbene koristi se kod ekcema, povreda i neuralgije.

Čaj od verbene
Čaj od verbene jača živce, liječi od nervoze, neurastenije i nesanice. Treba vam jedna čajna kašika cvijeta verbene (ili jedna čajna vrećica). Prelijte je sa 2 dl ključale vode i nakon 5 minuta procijedite. Pije se tri puta dnevno, prije jela. Obloga od verbene Obloge od verbene pomažu protiv neuralgije (jakog bola u području nekog živca), protiv migrene, bolova u leđima, bolova izazvanih upalom trbušne maramice i slično. Sastojci 4 supene kašike sitno izrezane verbene 1 supena kašika lanenog sjemena 1 supena kašika stučenog sjemena grčke djeteline Sastojke prelijte litrom ključale vode i nakon 4 sata procijedite.