VENERA U VAGI USPORAVA PRED RETROGRADAN HOD: Mirenje prošlosti sa sadašnjosti

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Tranzitna Venera se 7.8. 2018. preselila u znak Vage, svoje dnevno sjedište.

Astrološka Venera je pandan grčkoj boginji Afroditi. Sama Afrodita je poznata pod 2 imena: Afrodita Urania i Afrodita Pandemos.

Afrodita Urania (nebeska, rajska) predstavlja njenu duhovnu, božansku stranu, koja teži da se uzdigne iznad vremena, prostora i svih zemaljskih satisfakcija, dok je Afrodita Pandemos (zajednička svim ljudima), njena druga, požudna, zemaljska strana.

Prema Platonu, ovo su 2 različite boginje sa istim imenom. Starija, Afrodita Urania, nema majku, već je rođena u morskoj pjeni, nastaloj kad je Uranova krv pala u more. Druga, mlađa, Afrodita Pandemos, je kćerka Zevsa i Dione, te predstavlja strast, hedonizam i fizičku ljubav.

Ako ovaj mit tumačimo sa astrološkog stanovišta, sama Venera ima 2 lica, Venera u svom dnevnom sedištu, vazdušnom znaku Vage, je Afrodita Urania, dok je Venera u svom noćnom sjedištu, zemljanom znaku Bika, Afrodita Pandemos.

Dakle, sve do 9.9, Afrodita Urania dobija na snazi i uči nas istinskoj, univerzalnoj ljubavi.

  1. i 18. avgusta Venera doseže svoju najveću elongaciju u odnosu na Sunce-47*. Kao večernja zvijezda, Venera će se izdignuti do svog maksimuma nakon zalaska Sunca. To znači da i Venera usporava svoje kretanje, kako bi u oktobru krenula retrogradno. Ovaj položaj Venere je nešto poput faze punog Mjeseca, njen maksimum, koji nam dozvoljava da istražimo svoje limite u oblastima kojima vlada Venera, a to su ljubav, seksualnost, te finansijska sigurnost. Venerom prepoznajete, Venerom vas prepoznaju. Kao večernja zvijezda, Venera putuje noćnim nebom još od januara. Sada imate priliku da sve nedefinisane odnose koje vučete mjesecima stavite u odgovarajući kontekst i saznate na čemu ste. Sve što se vuče od januara, na poslovnom ili na emotivnom planu, sada će dati svoj maksimum. Ovo je kraj puta, Venera ne želi da putuje dalje. Iako će vam se plodovi vašeg napornog rada činiti neznatim, to je sve što ćete dobiti u ovom ciklusu, ali-ko zna zašto je to dobro…

Period retrogradne Venere tokom jeseni će donijeti retrospekciju i reviziju ‘kritičnih slučajeva’ (i na emotivnom in a poslovnom planu) i tek tada ćete uvidjeti pravu svrhu vašeg mukotrpnog zalaganja od početka godine, koje se ponekad zaista činilo uzaludnim. Korejska poslovica kaze da hrabrima pomažu i zvijezde, zato budite još malo strpljivi i uporni, i Venera će vas tokom jeseni zaista nagraditi.

Nil Donald Volš, autor bestselera ,,Razgovori s Bogom”, navodi da emocija suprotna ljubavi nije mržnja, već strah. Prvo je to strah od neuspjeha, kada osobi kažete da je volite, da li ćete dobiti isti odgovor. Ako ga i dobijete, onda nastupa strah i preispitivanje da li će ta ljubav trajati.

U astrologiji, univerzalni signifikator ljubavi je Venera, dok strahovima vlada Saturn. I nije slučajno da je Saturn egzaltiran baš u znaku Vage. Jer pored straha, Saturn je i vladar vremena, te on postavlja temelje trajnosti nekog odnosa.

U uporednoj analizi između emotivnih partnera, svakako je poželjno imati uzajamno dobar odnos Saturna i Venere (trigon, sekstil, pa čak i konjunkcija u znaku Vage), jer to će značiti da vrijeme podržava ljubav i da takav odnos ima potencijala da potraje.

Suprotno tome, loš aspekt Saturna prema Veneri (konjunkcija, kvadrat opozicija, inkonjunkcija) će rušiti stabilnost veze, te ona neće trajati na duže staze (osim ako drugi markantni aspekti ne pokažu drugačije).

Kvadrat će ukazati na udaljenost partnera, bilo da je to emotivno udaljavanje s vremenom, ili fizička (geografska) udaljenost između dvije osobe. Opozicija najčešće donosi rušenje odnosa zbog drugih ljudi, inkonjunkcija naglu ,,smrt odnosa” nakon nekog vremena, dok će konjunkcija Venere i Saturna najčešće djelovati kao ,,omča oko vrata” partneru čija je Venera u igri (odnos će se pretvoriti u gušenje, a neće moći lako izaći iz njega).

U tranzitu, kvadrat Venere koja usporava ka Saturnu (do 9.septembra) donosi depresiju, prisilnu distancu, potrebu za izolacijom, buđenje grijeha iz prošlosti i ,, mentalnu zakočenost” u nekom minulom trenutku kada smo pali na samo dno ili pokazali najgore od sebe. Ovaj kvadrat je i sukob ljubavi i tradicije

Ovaj aspekt se obično tumači kao povratak osoba iz prošlosti, pojava karmičkih ljubavi i sl. Vratiće se (ili su se već vratili), prijatelji iz djetinjstva, članovi porodice sa kojima godinama niste imali kontakt, pa čak i ti nesuđeni partneri. Ovakva Venera želi da stvori prazan prostor, ona je zastala i gleda u prošlost, jer kad pomiri prošlost i sadašnjost, tek onda će moći da pogleda u budućnost.