Večeras tražimo Noć Kadra: Evo šta treba učiti!

Noćas je 27. noć. Noćas tražimo Noć Kadra, isto kao što smo je tražili i 21. i 23. i 25. i kao što ćemo je tražiti i 29. noći.
To je najznačajnija noć u čovjekovom/vjernikovom životu. To je noć njegove sudbine. Tu je noć počela objava Kur'ana. Tu noć svi meleki i vrhovni melek Džibrili Emin spuštaju se na zemlju zbog odluke svake. Uistinu, veće i značajnije noći nema. No, ona se traži. Isto kao što se traže i druge važne stvari u životu;
– tražimo Allahovo zadovoljstvo
– tražimo sreću
– tražimo znanje
– tražimo prijatelja
– tražimo posao
– tražimo hranu
– tražimo vodu itd.
Isto tako, tražimo i ovu noć. Ali, ko god je traži – taj je i nađe. Treba samo pet puta (pet neparnih noćiju) pokušati i ona će se sigurno uz Allahovu pomoć naći.
Šta trebamo učiti ove noći?! Ono što je Allahov Poslanik, a.s., rekao hazreti Aiši kad ga je upitala šta da se uči u njoj, a to je sljedeća dova:
Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-afve fa'fu annii, a što znači: Moj Allahu, Ti si Onaj Koji prašta, voliš praštati, pa mi oprosti!
Doista, ovo treba da bude naš prioritet i prvi interes: da nam Uzvišeni Stvoritelj oprosti grijehe i da naše duše postanu čiste. A kad je našim dušama oprošteno, one su onda čiste, a kada su čiste – onda su slobodne, a kada su slobodne- onda uživaju u svakoj sitnici i zahvaljuju na svemu što im je Milostivi Allah podario.
Uzvišeni Allah neka nam pomogne da pronađemo ovu najvažniju i najbolju noć (pa možda, najvjerovatnije i noćas, Allah zna), da primi naše dove i grijehe nam oprosti.
Allahumme amin!
P.S. Budimo radosni! Večeras nam dolazi najbolja raja.

IZVOR