VEČERAS, 13/14.11. NA NEBU SUPERMJESEC, NAJVEĆI U ZADNJIH 70 GODINA

Supermjesec će biti poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u posljednjih nekoliko decenija

super-1-mKako najavljuje BBC, ako pogledate u nebo u noći s 13. na 14. novembar, svjedočit ćete nečemu spektakularnom – golemom Supermjesecu koji će biti izuzetno velik i sjajan, piše u subotu BBC.

Mjesec je bio veliki i prošloga mjeseca, ali ovaj će biti poseban, najveći i najsjajniji od 1948., dakle u posljednjih 70 godina.

Za Supermjesec su potrebne dvije stvari – mora se raditi o punom Mjesecu i mora biti posebno blizu Zemlje. Supermjesec je obično 14 posto veći i 30 posto sjajniji od punog Mjeseca

Mjesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenutku bliže, a u drugom dalje od Zemlje.  Kada je u položaju najbližem Zemlji, to se naziva perigej, a u najdaljem apogej.

Supermjesec će biti poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u posljednjih nekoliko decenija, pa će biti veći i sjajniji nego što ćemo ga ikada vidjeti u životu..

Izađite van i pogledajte u nebo u noći s 13. na 14. novembra, negdje gdje nema puno uličnog svjetla. Ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodit će se optička iluzija zbog koje će Mjesec izgledati još veće i spektakularnije.

Još jedan Supermjesec trebao bi se pojaviti 14. decembra, ali neće biti tako čaroban kao u novembru, najveći u ovom vijeku. Ali će biti poseban na svoj način. S obzirom da će biti jako sjajan, otežat će posmatranje kiše meteora idućega mjeseca – objavio je BBC.