Važnost vitamina F: Jedite sjemenke suncokreta, kikiriki, lan i spriječite bolesti

Esencijalne masne kiseline (EFA) jesu masne kiseline koje ljudi i životinje moraju unositi s hranom jer su potrebne tijelu, a ne mogu se sintetizirati u njemu.

Termin “esencijalna masna kiselina” odnosi se na masne kiseline potrebne za biološke procese, a ne one koje djeluju samo kao gorivo. Samo su dvije esencijalne masne kiseline važne za ljude: alfa-linoleinska kiselina (omega-3 masna kiselina) i linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) Postoje i druge, uvjetno esencijalne masne kiseline.

Kada su esencijalne masne kiseline otkrivene 1923. godine, prozvane su “vitaminom F”, no taj je termin odbačen već 1929. godine.

Ako vam se koža stalno peruta, to bi mogla biti posljedica hroničnog nedostatka EFA.

EFA su važne za metabolizam, sprječavaju taloženje holesterola u arterijama i jačaju imunitet. Pomaže i u smanjivanju tjelesne mase tako što sagorijeva zasićene masnoće. Kod dijabetičara smanjuju rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprečavaju očne bolesti. Ublažavaju menstrualne bolove, a primjenjuju se i u terapiji sterilnosti kod oba spola.

Nedostatak EFA ima razne simptome. Najmlađi stalno osjećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinusitis, često kihanje, alergije na koži, ekceme ili probleme s disajnim organima, čak i astmu. Kod odraslih je prvi simptom veoma suha koža, prvo na stopalima, potom nogama i na kraju po cijelom tijelu. Također, može doći i do arterioskleroze, tromboze, infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje te smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Da biste zadovoljili dnevne potrebe za EFA, u jelovnik uvrstite hladno cijeđeno suncokretovo ulje (dvije i pol kašike), koje je bogato tim važnim sastojkom.

Namirnice bogate EFA-ama još su sjemenke suncokreta, sezam, kikiriki, lan i mak. Najbolje se apsorbiraju u kombinaciji s vitaminom E.