Važni su volja i ljubav prema sebi i svojima: ZAKLJUČAVAO SE U KUPATILO KAKO BI ISPIJAO ALKOHOL I MUČIO MUKU SA KILAŽOM, A DANAS….?

Keni Dan ovog novembra slavi pet godina bez alkohola. Na svojim društevnim mrežama podijelio je fotografiju kojom je uporedio izgled 24 sata nakon što je prestao da pije i danas.

Prije pet godina imao je višak kilograma, pio bi 20-ak piva i zaključavao se u kupatilo kako bi sam dovršio flašu vina. Gubio bi svijest tri do četiri puta nedjeljno.
Onda je shvatio da više nema kontrolu nad sobom i obratio se prijatelju za pomoć. Krenuo je na sastanke i od tada nije popio ni čašu alkohola.

“Da ste mi prije pet godina rekli da će moj život biti ovoliko sretan i imati smisao, ne bih vam vjerovao. Najveća razlika između tog čovjeka prije pet godina i mene danas je moj stav. Svaki dan se budim uzbuđen zbog onoga što slijedi. Čak i u naizgled običnim, svakodnevnim stvarima pronalazim radost – rekao je Keni koji je danas otac i muž kakav je oduvijek želio biti.

Odlučio sam da pokažem napredak kako bih poslao poruku nade zavisnicima širom svijeta. Prije nekoliko mjeseci čak sam pomogao da povežem alkoholičara koji živi u Liberiji s ozdravljenim alkoholičarima u Južnoj Africi – dodao je.

U liječenju zavisnosti pomoglo mu je vježbanje. Počeo je da se bavi i jogom.

“Nekada nisam mogao da uradim više od jednog skleka, a kamoli zgiba. U oktobru 2020. napravio sam 1500 zgibova i 7000 sklekova. Sjećam se kad sam mogao da uradim pet sklekova za redom i kad sam vjerovao da je to čudo – ispričao je.

Keni je znao vježbati tri do četiri puta nedjeljno, ali je taj broj povećao na pet kako je postajao sigurniji u svoje tijelo i vještine. Ponekad bi čak odradio nekoliko treninga svaki dan.

Prešao je i na ketogenu dijetu koja mu je pomogla da izgubi dosta kilograma.

Nakon što sam se detoksirao od šećera i ugljenih hidrata, mogao sam jasnije da vidim koji su ugljeni hidrati dobri za moje tijelo, a koji loši – rekao je.
Keni je počeo da pije još tokom studentskih dana i to je na kraju preraslo u pravi problem.

“Znao sam da imam problem, ali nisam znao šta da radim. Stajao sam u kupatilu i gledao se u ogledalo i želio da ne budem alkoholičar. Ponekad mi je jednostavno bilo svejedno hoću li preživjeti ili umrijeti. Samo sam želio da sve bude gotovo i nije me bilo briga kako – otkrio je.

Posljednji put kad sam pio, imao sam nedjelju dana godišnjeg odmora i kupio sam kutiju piva koju sam htio da raspodijelim za nedjelju dana. Prvu noć, nakon što sam stavio sina na spavanje, otvorio sam prvo pivo. To je bilo u 20 sati. Do 23 sata popio sam 19 piva. Nešto u meni mi je tada reklo da je moj život izmakao kontroli – ispričao je.

Iako još ide na sastanke liječenih zavisnika, svake godine je sve jači i jači, piše Bored Panda.