Vazelin – nepravedno zapostavljeni preparat za njegu: MOĆNA MAST U SLUŽBI VAŠE LJEPOTE

Vazelin je jedan od proizvoda koji se često potcjenjuje, iako ovaj jeftin i jednostavan gel može mnogo toga da učini za svakoga od nas. Taj nepravedno etiketiran i zapostavljen parafinski gel zapravo je toliko koristan da bi trebalo da bude sastavni dio svake ženske toaletne torbice! Evo i zašto:

Njega kose

Vazelin možete koristiti i umjesto gelova za kosu i brilijantina. Pomaže prilikom oblikovanja frizure, obuzdavanja neposlušnih čuperaka i isušene, procvjetale kose. Osim toga, pruža joj i zaštitu od elementarnih utjecaja. Djeluje poput skupih silikonskih kapi, a jeftin je i svima dostupan. Ukoliko želite da odložite šišanje rascvjetalih krajeva, samo stavite malo vazelina na krajeve i kosa će vam izgledati zdravije.

Spas kod farbanja

Prilikom farbanja kose, fleke od farbe sa kože najefikasnije ćete ukloniti vazelinom. Najbolje je da ga nanesete na lice, vrat i uši neposredno prije farbanja kose. Ukoliko imate perut, utrljajte malo vazelina na kožu glave dva sata prije pranja kose.

Blistava koža

Nema boljeg sredstva za suhu kožu od vazelina. Pomaže i kod tretiranja zadebljale kože na laktovima i petama, ožiljaka, ali i kod smirivanja iritacija, ojeda i osipa. Kao što već vjerovatno znate, odličan je za ruke i zanoktice, a pomiješan sa morskom solju daje odlično sredstvo za piling tijela i lica.

Da parfem duže traje

Ukoliko želite da vam parfem duže traje, samo nanesite malo vazelina na mjesto na koje želite da naprskate parfem. Vazelin se koristi i za mazanje nakon tetoviranja za sprječavanje infekcija. Ukoliko koristite preparate za samotamnjenje, a imate suhu kožu, prije nanošenja preparata namažite kožu vazelinom, kako bi ravnomjerno upila sredstvo za tamnjenje. Na taj način ćete izbjeći pojavu tamnih fleka (one nastaju zato što suha koža neravnomjerno upija sredstvo). Kao što vjerovatno već i znate, vazelin se koristi i kao lubrikant.

Sjajan za lice

Vazelin za lice predstavlja pravi melem, jer kožu čini mekom i glatkom. Pored toga, štiti lice od štetnih utjecaja vjetra i hladnoće, a odlično je sredstvo i za skidanje šminke.

Neprijatelj bora

Možda niste znali, ali vazelin je moćan antirid – uklanja bore i možete ga koristiti čak i oko očiju. Važno je samo ostaviti ga da djeluje dva sata, pošto je toliko vremena potrebno da ga koža temeljno upije. Čak i najskuplje kreme protiv bora sadrže vazelin kao osnovu!

Za gušće trepavice

Vazelin pomaže i u njezi trepavica – čini ih gušćim i dužim. Sve što je potrebno jeste da stavite malo vazelina na četkicu od stare maskare, koju ste prethodno oprali i tako nanesete na trepavice. Promjene ćete uočiti već nakon nekoliko dana tretmana.

Njega usana

Može se koristiti i umjesto labela, za zaštitu i njegu usana. Uz pomoć vazelina možete sami napraviti karmin ili sjaj za usne, tako što ćete ga pomiješati sa malo sjenke za oči ili boje za kolače.