Za fil je potrebno:
1 l mlijeka
1 margarin
4 žumanca
8 kašike šećera
3 kašike brašna
3 kašike griza
2 kašike gustina
2 kesice vanilin šećer
Za šam je potrebno:
4 bjelanaca
8 kašike šećera
Za podlogu keks
16 cijela keksa a 2 polomila na pola da popunim sa strane pleh😊 (zavisi koji pa sami procijenite ja sam koristila zlatni pek)
Potrebno je još :
200 gr umućenog šlaga
Priprema:
Od 1 litre mlijeka odvojiti 1 šolju za fil a u ostatku rastopiti 1 margarin tj. staviti da ringlu da proključa.
Fil:
– sjediniti 4 žumanca sa 8 kašika šećera, 3 kašike brašna, 3 kašike griza i 2 kašike gustina. Dodati onu šolju mlijeka i sve zajedno sipati u mlijeku sa margarinom .
Sam:
-umutiti 4 bjelanca sa 8 kašika šećera pa ih dodati u vruć krem i dobro sjediniti.
U pleh poredati keks i preko njega sipati vreo krem.
Kada se ohladi preko svega staviti šlag.
/Tanja Đorđević/aura.ba/