Vatikanski podzemni arhiv krije najveće tajne stare hiljadama godina

Lokacija možda najpoznatije tajne biblioteke na svijetu bila je poznata otkad je nastala, 1612. Riječ ‘tajni’ potječe od njenog latinskog naziva ‘secretum’, što zapravo znači privatno.

Ovi arhivi sadrže papinsku korespondenciju posljednjih hiljaddu godina, a prema brojnim teoretičarima zavjera i maštovitim autorima ona uključuje i lobanje vanzemaljaca, dokaze o Isusovoj krvnoj liniji, ali i mašinu Kronovizor, koju je izgradio benediktinski sveštenik kako bi se vratio u vrijeme i snimio Isusovu smrt.

Upravo zbog ovakvih priča, polagano je počelo otvaranje arhiva javnosti, ali, za početak organizovane su samo izložbe određenih dokumenata te ograničene posjete u dijelove arhiva.

Ipak, u velik dio i dalje je ulazak zabranjen, a maštovitim pričama pridonosi i to što  je r+arhiv smješten u betonskom bunkeru čiji je dio iza Bazilike sv. Petra, a čuvaju ga švicarski vojnici i vatikanska policija.

Među zanimljivijim dokumentima u arhivima se nalazi dopisivanje papa s Mozartom, Erasmusom, Voltaireom, čak i Hitlerom. Tu je i dekret o ekskomunikaciji Martina Luthera, ručno pisani transkript suđenja Galileu za herezu te pismo Michelangela, u kojem se žali da mu rad za Sikstinsku kapelu nije plaćen.