Varivo od “kralja zime”: Ukusna čorba od kupusa gotova za pola sata

Kupus je kralj zime. Ovo lisnato povrće prepuno je vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Obiluje prehrambenim vlaknima koje dobro zasićuju organizam, a ima tek 25 kalorija na 100 grama svježe namirnice.

Od kupusa se može napraviti i vrlo hranjiv i ukusan obrok na kašiku u svega pola sata. Skuhate li varivo s dodatkom povrtnog temeljca, mrkve, krompira i celera možete ga poslužiti svima – čak i onima koji izbjegavaju hranu životinjskog porijekla.

Sastojci:
500 g naribanog kupusa
400 g nasjeckanih pelata iz konzerve
250 g krompira
1 l povrtnog temeljca
2 mrkve
2 stabljike celera
1 luk
2 čena bijelog luka
1 čajna kašičica slatke paprike u prahu
½ čajne kašičice čilija u prahu
lovorov list
biljno ulje za pirjanje
sol i biber po želji

1. Zagrijte malo ulja u loncu na umjerenoj temperaturi. Na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i stapke celera pet-šest minuta dok ne omekšaju.

2. Dodajte mljevenu papriku, čili prah, sol i biber po želji. Dobro promiješajte.

3. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte oko pola minute.

4. Dodajte trakice naribanog kupusa i pirjajte oko jedne minute.

5. Podlijte s povrtnim temeljcem i pelatima te ubacite lovorov list. U lonac ubacite i krompir narezan na kocke otprilike iste veličine.

6. Kad tekućina zavrije, smanjite temperaturu i na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno oko 25 minuta, odnosno dok se okusi ne sjedine.

7. Izvadite lovorov list iz variva.

8. Poslužite toplo s kriškom hljeba.