Vanzemaljci: KOJA SU AMERIČKA “ŽARIŠTA NLO”?

Internet i mediji u posljednje vrijeme obiluju teorijama zavjere vezanim za vanzemaljce i NLO, postavljajući pitanje koja država (ili države) u SAD može da se nazove pravim vanzemaljskim žarištem.

Kristin Kuk, pisac koji se bavi naukom i tehnologijom, uzela je u obzir brojeve Američkog izvještajnog centra za prvu polovinu 2020. Sudeći prema sirovim podacima, čini se da su gusto naseljene države poput Teksasa i Floride na vrhu liste. Ipak, kada je Kukova razmotrila prijave o NLO-ima na 100.000 stanovnika, manje naseljene države istakle su se kao žarišta posjeta vanzemaljaca, izvestio je portal „Bangor dejli njuz“.

U pomenutom istraživanju, Ajdaho, Montana, Nju Hempšir i Mejn rangirali su u prve četiri, dok je Novi Meksiko na petom mjestu.

Paralelno, Čeril Kosta, koautorka knjige „Popis prijava NLO-a“, zbirke statističkih karata i grafikona na 371 stranici koja istražuje 121.036 prijava širom zemlje između 2001. i 2015. godine, zabilježila je značajan skok u izvještajima u vrijeme kada su uvedene početne blokade usljed kovida 19 širom zemlje u martu i aprilu.

„Brojevi su premašili sve rekorde“, rekla je. „Šta su ljudi mogli da rade pored strimovanja filmova, osim noću da sjede na terasama i piju“, rekla je.
U svom detaljnom dvadesetogodišnjem pregledu Kosta vidi redovan – mada neobjašnjiv – ciklus brojeva koji se smjenjivao na šest do osam godina. Trenutno je Mejn tri godine u progresivnom ciklusu.

Prijave zabilježene u Mejnu porasle su sa broja 26 u 2018. na 56 u 2019. i na 71 u 2020. godini.

„Kako će izgledati 2021? Ako obrazac ostane, eskaliraće“, pretpostavlja Kosta.

U svakom slučaju, zvanični izvještaji o redovnim viđenjima NLO-a širom najsjeveroistočnije države SAD koji datiraju još iz 1946. godine, ne iznenađuju.
SAD su u proteklih nekoliko godina pokazale nezapamćeno interesovanje za navodna viđenja vanzemaljaca, sa sve većim brojem izvještaja u nacionalnim medijima. Čini se da čak i vlasti aktivno to prate.

Početkom januara američka Centralna obavještajna agencija stavila je na raspolaganje svoj katalog deklasifikovanih podataka o neidentifikovanim letećim objektima ili vazdušnim pojavama.
Ovim datotekama, koje pokrivaju sve, od viđenja letećih tanjira kojima su navodno upravljali vanzemaljci, kojih je posljednjih godina bilo u izobilju, do neobjašnjivih eksplozija bombi, može da pristupi svako ko je zainteresovan sa veb stranice „Blek volt“.

Puštanje jednom povjerljivih datoteka u javno vlasništvo došlo je mjesecima prije roka koji je američka obavještajna služba dobila da predstavi izvještaj o misterioznim pojavama iz cijelog svijeta.
„Blek volt“ je privatna arhiva deklasifikovanih dokumenata kojom upravlja novinar i podkaster Džon Grinevald Mlađi, koji je ranije u postu na blogu izjavio da je CIA tokom određenog vremena napravila kolekciju NLO dokumenata na ce-deu.

Godine 2020. kupio je ovaj ce-de da bi bio siguran da njegova kompanija za medije i podatke ima iscrpnu kolekciju CIA dokumenata koji pokrivaju „neidentifikovane vazdušne pojave“.