VANILIJA – AROMA ASTEČKIH KRALJEVA

vanilijaVanilija je jedna od najomiljenijih začinskih biljaka na svijetu, sa širokom primjenom u kulinarstvu, u proizvodnji kozmetičkih preparata i parfema, kao i u aromatizaciji cigareta i likera. Zajedno sa šafranom i kardamonom spada u najskuplje začinske biljke. Ovaj je začin, osim što predstavlja neizostavan dio mnogih slastica, poznat i po brojnim sastojcima koji blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje.

U prepoznatljivoj aromi uživao i astečki vladar Montezuma II
Zemlje iz kojih potječe vanilija su Meksiko i Gvatemala. Pretpostavlja se da su je otkrili pripadnici indijanskog naroda Totonaka, čija legenda kaže da je vanilija prvi put nikla iz zemlje na mjestu gdje je prolivena krv nastradale princeze Ksanat. Oblast Verakruz u Meksičkom zaljevu, u kojoj i danas žive Totonaci, smatra se prapostojbinom ove aromatične biljke. Asteci su koristili vaniliju kao važan sastojak u spravljanju čokolatija, preteče današnje čokolade. Ovaj napitak, poznat kao piće kraljeva, sadržavao je kakao, med i vaniliju, a naročito ga je volio astečki kralj Montezuma II, koji je dnevno pio više desetina čaša čokolatija. Na europsko tlo vaniliju su donijeli španjolski moreplovci u 16. stoljeću, ali je na našem kontinentu počela da se uzgaja tek u prvoj polovici 19. stoljeća. Danas su Filipini i Madagaskar vodeći uzgajivači vanilije. Proizvodnja je rasprostranjena i u Brazilu, Hondurasu, Tahitiju, Indoneziji i Indiji

Tropska orhideja puzavica
Vanilija je tropska biljka, vrsta orhideje puzavice. Ima sočno stablo i mazne svijetlozelene listove duge između 10 i 23 cm i široke od 3 do 6 cm. Karakterizira je mnoštvo adventivnog korijenja, koje služi da biljku pričvrsti za podlogu, jer kao puzavica ne može rasti samostalno. Za pričvršćivanje se najčešće koristi neko drugo živo drvo, a rjeđe kočevi. Cvjetovi imaju oblik tipičan za sve orhideje, nježno žutu boju i prosječan promjer od 5 cm. Prirodni oprašivači vanilije mogu biti jedino meksičke pčele i kolibri iz Srednje Amerike, zbog čega joj je, ukoliko se uzgaja na drugim dijelovima naše planete, potrebno umjetno oprašivanje. Plod čine viseće mahune koje mogu biti duge od 12 do 25 cm. Mahune tamnosmeđe boje izvana su prekrivene kristalićima vanilina, sastojka koji je najzaslužniji za jedinstvenu aromu ove začinske biljke. Plod je zreo i može se brati kada boja vrhova mahuna postane žuta. Suhi plodovi su šipke vanilije, koje se najčešće koriste u Europi. Osim aromatičnih šipki od ploda se prave i ekstrakti vanilije, popularni u Americi. Vanilija ima relativno dug vijek – jedno stablo se može eksploatirati punih 40 godina.

Uporaba vanilije u prehrani
Vanilija ima vrlo široku primjenu u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Jedinstven slatkasti okus čini je važnim sastojkom mnogih slastica: sladoleda, pudinga, suflea, nadjeva, umaka, krema, mliječnih čokolada, torti i kolača. Također se koristi u proizvodnji napitaka na bazi kole, kao i u proizvodnji nekih vrsta likera. Najpoznatiji prehrambeni proizvod je, naravno, vanilin šećer. Farmaceutska industrija upotrebljava vaniliju kako bi poboljšala okus nekih sirupa. Mnogi kozmetički preparati, parfemi, sapuni, kreme i sl. također sadrže ekstrakte vanilije. Najzad, vaniliju koriste i industrije za preradu duhana kako bi poboljšale aromu cigareta.

Blagotvorno djeluje na očuvanje zdravlja
Mnogi sastojci ploda vanilije čine je blagotvornom biljkom. Mahune sadrže kalij, magnezij i kalcij, kao i zanemarive količine drugih minerala i vitamina. Međutim, glavni sastojak vanilije je vanilin, kome i pripadaju najveće zasluge za jedinstveni miris i okus ove biljke. U doba Asteka korištena je kao jak afrodizijak, a nekoliko stoljeća kasnije jedna njemačka studija je dokazala da ekstrakt vanilije pomaže impotentnim osobama i poboljšava seksualni život. Pored toga, vanilija pospješuje rad mozga, smanjuje pospanost, eliminira nervozu i pretjeranu agresivnost, jača mišiće, pozitivno utječe na probavne organe. Pomaže i osobama sa problematičnom kožom, osobito u otklanjanju akni i prištića.

(Dragan Antić/aura.ba)

Svakako preporučujemo posjetu i našem prijateljskom sajtu

receptizasvakog