Najbizarniji neriješeni slučaj u istoriji Švedske: Ležala je na krevetu, bez kapi krvi u tijelu!

Na krevetu spavaće sobe potrbuške je ležala Lilly. Bila je gola, a njena odjeća je bila uredno složena na fotelji pored kreveta. Policija je sumnjala da je Lilly u tom trenutku bila mrtva dva ili tri dana. Bilo je očigledno da je Lilly imala seksualne odnose prije smrti jer je na njenom  tijelu pronađen prezervativ

Dokazi prikupljeni sa mjesta zločina

Za prostitutku Lilly Lindestorm (32), prohladna večer 4. maja 1932., nije se ni po čemu razlikovala od prethodnih. Ulice Atlasa, uspavanog kvatra u Stokholmu bile su puste. Jedini zvukovi su dolazili od visokih potpetica njenih kolegica i pokojeg prolaznika u potrazi za jeftinim uzbuđenjima. Prišao joj je muškarac i upitao za cijenu. Brzo su se dogovorili i krenuli u njen skučeni stan u blizini, namijenjen uglavnom za posao.

Lilly mu je rekla da se raskomoti  i sačeka je u spavaćoj sobi dok se se ona malo osvježi. Muškarac je poslušno pratio upute iskusne Lilly, koja je nekoliko trenutaka kasnije ušla za njim. Ono što se kasnije dešavalo iza zatvorenih vrata male spavaće sobe Lilly Linderstorm zbunjivaće policajce u  narednim decenijma.

Za najbizarniji zločin u Švedskoj istoriji počinjen u malom stanu u kvartu Atlas biće osumnjičen vampir.

Kutlačom joj pio krv?!

Lillyina najbolja prijateljica bila je Minnie Jansson, također prostitutka kod koje je Lilly skoro svakodnevno dolazila kako bi posudila preverzative. Ona je također,  i posljednja osoba koja je Lilly vidjela živu, prije nego je ušla u svoj stan sa misterioznim klijentom.

Kada se Lilly iduće jutro nije pojavila kod nje, ali ni naredna dva dana,  zabrinuta Minnie poziva policiju koja provaljuje u njen stan gdje otkrivaju scenu koja će ih progoniti do kraja života, a njihove kolege natjerati da desetljećima kasnije sakupljaju tragove i dokaze koji bi mogli baciti svjetlo na ovaj bizarni slučaj ubistva.

Na krevetu spavaće sobe potrbuške je ležala Lilly. Bila je gola, a njena odjeća je bila uredno složena na fotelji pored kreveta. Policija je sumnjala da je Lilly u tom trenutku bila mrtva dva ili tri dana. Bilo je očigledno da je Lily imala seksualne odnose prije smrti jer je na njenom  tijelu pronađen prezervativ.

Na glavi je imala tragove snažnih udaraca tupim predmetom, ali ono što je policiju šokiralo bila je detaljna analiza njenog tijela. Naime, ispostavilo se da u tijelu nesretne Lilly nije bilo ni kapi krvi! Na vratu i ostatku tijela je imala tragove pljuvačke, a na podu pored kreveta se nalazila krvlju umrljana kutlača, koju je, vjeruju policajci, ubica koristio kako bi svojoj žrtvi pio krv.  Zbog svih ovih detalja, slučaj je ubrzo postao poznat kao slučaj „Vampira iz Atlasa“.

Beskorisni dokazi

Da je slično ubistvo počinjeno danas, policija bi rutinski pronašla ubicu, pogotovo uz dokaze poput pljuvačke i ostalih tragova koji sadrže DNK. Međutim, Lilly je ubijena u vrijeme prije razvoja detaljne DNK analize i modernih forenzičkih alata, a policija nije mogla puno učiniti sa gomilom dokaza koje je „Vampir iz Atlasa“ ostavio na mjestu zločina.

Mjesto zločina

S obzirom da je Lilly radila kao prostitutka, policija je ispitala nekoliko njenih redovnih klijenata, ali policija nikada nije supjela identifikovati ubicu ili saznati kako je moguće da je iz njenog tijela nestala sva krv. Veliku pomoć u istrazi su pružile i ostale lokalne prostitutke i Liliyne prijateljice, ali bez uspjeha.

Što se tiče švedske policije, priči ovdje dolazi kraj – nikada više nisu pronađeni nikakvi dodatni dokazi niti sumnjivci. Jedno vrijeme je kružila priča da je ubica morao biti policajac ili neko stručan ko je znao tačno koje dokaze ukloniti kako ne bi bio uhvaćen. Kako bilo, čini se da pravi identitet Vampira iz Atlasa nikada neće biti otkriven, a ovaj slučaj je ušao u anale švedske istorije kao najstravičniji i najbizarniji slučaj ubistva.

Dokazi koje je policija uspjela sakupiti sa mjesta zločina su danas izloženi u Policijskom muzeju u Stokholmu, a kako sjećanje na Lilly Lindestorm ne bi izblijedilo pobrinuo se švedski muzičar Eric Malmberg koji je nesretnoj djevojci posvetio pjesmu pod nazivom „U sjećanje na Lilly.“