Valerijana nije samo za smirenje: Deset jakih razloga da je koristite svaki dan!

Ova biljka preporučuje se i za liječenje bolesti zavisnosti, a naročito je korisna za odvikavanje od pušenja.

Biljka valerijana kod nas je najpoznatija po umirujućem dejstvu, a mnogi ne znaju da ova biljka ima mnogo širu primjenu!

Iako se korjen valerijane posebno preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i protiv nesanice, oan izuzetno dobre rezultate daje i kod nesanice izazvane stresom.

Što se tiče drugih nervnih oboljenja, pomaže kod nervne glavobolje, hipohondrije i histerije. Suzbija pojačano lupanje srca povezano sa osjećajem tjeskobe u grudima i strahom.

Biljka valerijana preporučuje se i za liječenje bolesti zavisnosti, a naročito je korisna za odvikavanje od pušenja.

Naime, čaj od valerijane čini da inače neugodan miris duhanskog dima bude još neugodniji, čak i okorjelim pušačima koji su se na njega navikli. Pored toga, osobama koje su rešile da se otarase ove loše navike pomaže da se lakše nose sa osjećajem napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

 

Jedna od glavnih prednosti valerijane, za razliku od mnogih drugih sredstava za smirenje, jeste to što ne izaziva zavisnost.

Osim toga sto izvanredno smiruje i opusta živce, valerijana ima i drugih ljekovitih moći:

– ublažava migrenu
– opušta grčeve u mišićima i želucu
– djeluje kao analgetik pa pomaže kod menstrualnih bolova
– ublažava simptome astme
– snižava krvni pritisak

Na tržištu se valerijana može nabaviti u obliku kapi, ulja, tableta, kapsula i čaja. Podrazumijeva se da je neophodno pridržavati se propisanog uputstva za doziranje i način upotrebe.

 

Priprema čaja:

Čaj od valerijane priprema se tako što se jedna mala kašika korjena ove biljke prelije sa 2 dl ključale vode i nakon 5 minuta procedi. Preporučena dnevna doza je 2-3 šolje u toku dana, od kojih obavezno jedna uveče, pola sata prije spavanja, što je idealno za liječenje nesanice.

Treba znati da valerijana ima dovoljno jako sedativno dejstvo, tako da je ne treba koristiti sa drugim biljkama sličnog dejstva, niti u kombinaciji sa sintetičkim sredstvima za smirenje.

Napomena: Preporuka je da se nakon tri nedjelje upotrebe valerijane napravi pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja eventualnih neželjenih efekata kao što su mučnina, glavobolja, pa čak i uznemirenost.

Upozorenje: Ova biljka nije preporučljiva za djecu i trudnice.

(stil.kurir.rs)