Valentin Inzko: Plačljivi diplomata kojeg vode osjećaji

Valentin Inzko, jedan od omiljenijih diplomata koji obavljaju funkciju Visokog predstavnika Europske unije u našoj zemlji, rođen je 22. maja 1949. godine. Austrijac, koji se dobro koristi našim jezikom i kontinuirano iskazuje ljubav do Bosne i Hercegovine, ima slovenačke korijene.

Njegov patriotizam i naklonjenost majčinoj domovini Sloveniji, usmjerio ga je da potraži partnerku sličnog porijekla. Njegova supruga, Bernarda Fink Inzko ima kao i suprug, korijene koji vode iz našeg susjedstva – Slovenije. Rođena je u Argentini, gdje postoji jaka slovenačka kulturna zajednica i veliki broj iseljenika koji su svoj dom u toj državi našli nakon II svjetskog rata.

Gospođa Inzko rođena je 29. avgusta 1955. godine u Argentini. Valentin Inzko je jako emotivna osoba, njemu bi odlično stojala uloga velikog humaniste, u diplomatske vode ga je odvukao položaj Sunca u blizancima. Oštar intelekt, odlično zapažanje, talenti za strane jezike i rječitost su osobine koje su mu pomogle, da u diplomaciji postiže dobre rezultate. Stojala bi mu i uloga umjetnika, tačnije osobe koja performanse i umjetnička djela oblikuje riječima.

Njegov život je prepun iznenadnih i neplaniranih promjena. Prečesto je mjenjao karijernu put, mjesta boravka ili poslovne interese. Liberalni um i smisao za novotarije, osvježavaju njegov karakter čineći ga posebnim. Venera i Merkur u svestranim blizancima govore da Visoki predstavnik ima mnogo talenata, koje nije u prilici da prezentira ili razvije. Odlično bi mu pristajala uloga glumca, novinara ili komičara. Mjesec u senzitivnim ribama, odkriva veliku tajnu – visoki predstavnik često plače, čisteći dušu od nepravdi i tegoba s kojima se susreće.

Supruga s kojom ima dvoje djece, ambicioznija je od muža. Planeti stacionirani u lavu govore o njenoj ljubavi do nastupa i pozorišnih dasaka. Uran u vagi svjedoči o izuzetnom talentu koji ova dama posjeduje. Mjesec u jarcu je ponekad čini hladnom majkom, nezainteresovanom suprugom i beskompromisnom karijeriom.

Kompletan tekst pročitajte na ovom linku: VALENTIN INZKO