Vakcina protiv kovid 19: MOŽDA DOBIJEMO ZAŠTITU, ALI SVIJET OSTAJE BEZ POLA MILIONA AJKULA!?

Skvalen, prirodno ulje u jetri ajkula, koristi se kao lijek i kao pomoćno sredstvo za povećanje efikasnosti vakcine. Takođe se koristi u probnim vakcinama protiv koronavirusa.

Ako lijek koji sadrži skvalen bude efikasan i krene u širu prozvodnju iz organizacije “Shark Allies” vjeruju da će morati da se ubije oko 250.000 ajkula kako bi se obezbijedila jedna doza za svaku osobu.

Ta brojka se udvostručuje i postaje zastrašujuća ako su ljudima potrebne dvije doze vakcine umjesto jedne da bi se u potpunosti vakcinisali protiv kovida 19.

Stefani Brendl, osnivač i izvršni direktor “Shark Allies”, rekla je da ubiranje nečega od divlje životinje nikada neće biti održivo, posebno ako je u pitanju “grabljivica koja se ne razmnožava u ogromnom broju”.

“Ne pokušavamo da usporimo ili ometamo proizvodnju vakcine. Pri milijardama doza potrebnih godišnje, u decenijama koje dolaze, od presudne je važnosti da se ne oslanjamo na resurse divljih životinja”, napisala je ona u objavi na Fejsbuku.
Grupa je pokrenula onlajn peticiju koja apeluje da se ne koriste ajkule u vakcini protiv kovid 19, već postojeće i dugoročno održive mogućnosti.