Vaginalno zdravlje: Pet kožnih problema sa kojima se možete susresti

Iritacija najintimnijeg dijela vašeg tijela nije nimalo neuobičajena pojava, a kada je prate osip i mrlje koje nikada ranije niste vidjeli, postoji mogućnost da je glavni krivac za takvo stanje kožno oboljenje. Sljedećih pet su i najčešća.

  • Ekcem. Svako ko ga je imao na drugim mjestima na tijelu dobro je upoznat sa upalom i suvom kožom koju ekcem sa sobom nosi. Na vagini, ekcem se može pojaviti u obliku crvenog osipa koji svrbi. Ekcem je, uglavnom, povezan sa autoimunim oboljenjima i ne postoji, zapravo, ništa drugo što ga izaziva. Međutim, određeni proizvodi (sapuni, gelovi za tuširanje, lubrikanti i slično) mogu iritirati kožu i, potencijalno, dovesti do upale. Boli? Obratite se doktoru. Obično, mijenjanje proizvoda za njegu ili površinsko korištenje steroida mogu ublažiti nelagodu.
  • Sklerozni lišaj. Ovo rijetko i hronično oboljenje, koje obilježavaju bijela ili crvena “oštra” i zategnuta koža, može imati uticaj na kožu na bilo kojem dijelu tijela, ali često uključuje i kožu na vulvi. Najčešće se javlja kod žena koje su u post-menopauzi. Iako doktori nisu sigurni oko toga šta je pravi uzrok, mnogi sumnjaju da se ovo oboljenje javlja usljed preaktivnog imuniteta i hormonske neravnoteže. Najčešće se liječi površinskom upotrebom steroida.
  • Psorijaza. Nažalost, jarko crveni, ljuspičasti osip od psorijaze može zahvatiti i genitalije. Najčešći tip psorijaze koji utiče na žene “tamo dole” zove se obrnuta psorijaza. Obično se može identifikovati po glatkim i suvim, crvenim lezijama koje se mogu pojaviti i na unutrašnjim dijelovima butina. Iako lijek za psorijazu ne postoji, steroidi i nesteriodni površinski tretmani mogu pomoći u smanjivanju bola.
  • Kontaktni dermatitis. Isprobali ste novi lubrikant ili ste intimne dijelove tijela oprali super mirisnim gelom za tuširanje? Ukoliko koristite previše sapuna ili parfemskih proizvoda na tom području, to može uzrokovati nastanak kontaktnog dermatitisa. Nakon što dođe u kontakt sa supstancom koja joj se “ne sviđa”, vaša koža će se upaliti, a upala će biti u vidu crvenila i osipa koji svrbi, a često će biti praćena malim plikovima. Najbolje je da prestanete sa upotrebom proizvoda koji ste do tada koristili i da uvijek koristite proizvode koji nemaju miris. U najvećem broju slučajeva, kada se prestane sa korištenjem spornog proizvoda, osip se povlači sam od sebe.
  • Vitiligo. Blještavo bijele, ravne fleke “tamo dole” mogu biti znak vitiliga, poremećaja na koži kod kojeg dolazi do uništavanja ćelija koje proizvode pigment. Doktori smatraju da je riječ o auto-imunom oboljenju koje može biti nasljedno, ali pravi uzrok još nije poznat. Lijekovi koji se koriste površinski mogu pomoći sa ublažavanjem simptoma.

(minimagazin.info)