VAGINALNA KANDIDOZA: NAJBOLJE PRIRODNE RECEPTURE

 

Vaginu od infekcija čuva bezbojni sekret koji vlaži sluzokožu i stvara blago kiselu sredinu, koja sprječava bujanje mikroorganizama. Svaka promjena ovih uslova usljed pada imuniteta ili spoljašnjih utjecaja, može izazvati pojavu gljivice Candida albicans.

Karakterističan simptom kandidoze je bjeličast sekret kiselkastog mirisa, praćen jakim svrabom, crvenilom, nadražajem polnog organa i peckanjem pri mokrenju. Mnogim ženama kandidoza ne pričinjava prevelike neugodnosti i otkriva se tek prilikom ginekološkog pregleda.

Da bi se postavila pravilna dijagnoza ljekaru je, osim kliničke slike, neophodan i pregled sekreta, na osnovu koga će se tačno utvrditi koja gljivica stvara problem i na koje je preparate osjetljiva.

Kandidoza se liječi specijalnim preparatima protiv gljivica, koji mogu biti u obliku vaginaleta ili masti. Za liječenje se može koristiti i ispiranje određenim biljnim preparatima. Kandidoza ne pripada infekcijama koje se prenose polnim putem, ali najsigurnije je liječenje oba supružnika. Prevencija je najbolji način da se izbjegne ova neprijatna infekcija, čije liječenje može biti veoma dugotrajno.

I zapamtite! Gljivične infekcije su tvrdokorne, uporne i dosadne. Ne daju se izliječiti tako brzo, pa i vi morate biti još uporniji u vašoj terapiji. I kada upala prođe, provodite terapiju još neko vrijeme (oko mjesec do dva), da dobro potvrdite i zadržite to zdravo stanje koje ste u međuvremenu postigli i da kroz dodatnu terapiju još malo poradite i na vašem imunitetu.

Sjedeća kupka

Protiv vaginalnih infekcija izazvanih gljivicama pomoći će vam i sjedeće kupke od 10 kapi eteričnog ulja mirte koje treba umiješati u l kašiku jabukovog sirćeta. Dodajte vodi za kupanje i sjedite u toj kupki 15 – 20 minuta dva do tri puta sedmično.

Ovoj terapiji se dodaje i tzv. myko-krema koja se uvijek priprema svježa, na bazi propolisa, čajevca, mente, bršljana i drugih biljaka. Krema se maže na spolovilo svaki dan dva puta dnevno. Kremu kao i čaj i tinkturu trebaju koristiti oba partnera istovremeno.

Vaginu možete ispirati i sljedećom otopinom: u čašu vode cca 2 dl dodati 7 kapi tinkture nevena i gospine trave te svaku drugu večer ispirati rodnicu. Umjesto obične vode još bi bolje bilo pripremiti čaj od vrkute.

Čaj protiv kandide

POTREBNO JE: 20 gr zlatnice, 20 g lavande, 15 g kamilice, 15 g majčine dušice, 10 g nevena, 10 g ploda borovnica, 5 g kadulje i 5 g matičnjaka.

Na litru vode dodati 2 supene kašike čaja, pustiti da kipi 1 minutu, nakon 5 minuta stajanja procijediti. Piti topli čaj malo pomalo tokom cijelog dana. U čaj dodati sok jednog limuna ili malo soka od brusnice. Uz čaj piti i kapi za jačanje imuniteta s antifungalnim djelovanjem.

Ovaj čaj se uz tinkturu pije i kod drugih gljivičnih bolesti, dakle i kod gljivica na nogama i na noktima. U tom slučaju također se koristi i myko-krema (malo jača i drugačija nego za sluznicu spolovila).

Uzroci pojačanog razmnožavanja gljivica

UZIMANJE ANTIBIOTIKA – naročito penicilina, tetraciklinacelafosporina, kada zajedno sa mikrobima nestaju i korisne laktobakterije i tako oslobađaju mjesto gljivicama koje se brzo razmnožavaju. Poslije antibiotske terapije, procenat žena koje pate od vaginalne kandidoze se utrostručava.

PROMJENA HORMONALNOG STATUSA – ovaj problem veoma često se sreće kod trudnica, a objašnjava se visokim nivoom estrogena u krvi. Žene se često žale na pojačane simptome kandidoze neposredno prije ili poslije menstruacije.

PAD IMUNITETA koji može biti izazvan stresom ili negativnim djelovanjem ekoloških faktora spoljašnje sredine.

ŠEĆERNA BOLEST smanjuje otpornost organizma na infekcije, jer krv i sve druge tjelesne tečnosti imaju više glukoze, što ih čini boljom podlogom za razmnožavanje mikoorganizama, pa tako i gljivica.

GOJAZNOST može postati faktor predisponiranosti za pojavu kandidoze, jer kod prekomjerne težine se javlja promjena u metabolizmu, slična onoj kao kod dijabetesa.

NEADEKVATNO DONJE RUBLJE – i higijenski ulošci, kao i prekomjerna upotreba alkalnih sapuna mogu narušiti normalnu floru vagine.

 Važna upozorenja!

Izbjegavajte snošaj dok imate infekciju: gljivice mogu prijeći na vašeg partnera koji će vas pak opet zaraziti. Liječite se oboje istovremeno.

Izbjegavajte sredstva za dezinfekciju, parfeme, jake sapune i deterdžente za pranje rublja, a ako je moguće izbjegavajte i antibiotike.

Povećajte unos vitamina C i vitamina B grupe.

Obloge hladne vode na donji dio trbuha mogu pomoći kao i tampon namočen u prirodni jogurt. Tampon držati u vagini 1-2 sata.

Konzumirajte crveni i bolje bijeli luk – što više bijelog luka to bolje, te jedan do dva jogurta dnevno.
Jedite salatu, povrće, voće i cjelovite žitarice, a svakako izbacite šećer i jela koja u sebi sadrže kvasac i gljive.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentara