Uzroci, simptomi i liječenje: BILJNOM TERAPIJOM PROTIV OBOLJENJA PLJUVAČNIH ŽLIJEZDA

Pljuvačne žlijezde smještene su u usnoj duplji i dio su digestivnog trakta. U procesu varenja hrane učestvuju tako što luče sekret. S obzirom na njihov položaj i dimenzije, dijele se na male i velike. Malih pljuvačnih žlijezda imamo oko 700-1000 a njihova osnovna uloga jeste neprekidno vlaženje sluznice, dok velike pljuvačne žlijezde luče pljuvačku po kontrolom vegetativnog nervnog sistema.

Najveći par pljuvačnih žlijezda smješten je iza ugla donje vilice, ispred ušiju, dva manja para duboko u ustima dok su male rasute svuda po usnoj duplji. Kada se pljuvačka ne luči u dovoljnoj mjeri, usta postaju suha. S obzirom na to da pljuvačka štiti zube od bakterija, njeno nedovoljno lučenje može uticati na kvarenje zuba.

Osim u poremećaju u radu ovih žlijezdi, usta mogu da budu suha i zbog onemogućenog disanja na nos, nedovoljno unosa vode, uzimanja nekih lijekova,stresa, depresije i ankcioznosti, ali i pod uticajem nekih bolesti koje pogađaju pljuvačne žlijezde, kao sto je Sjogrenov sindrom.

U svakom slučaju promjene u količini i sastavu pljuvačke moraju da se ispitaju da bi se otkrila sumnja na neko ozbiljnije oboljenje ili pak na sistemsko oboljenje čitavog organizma.

 Zauške

Zauške spadaju u najozbiljniju infektivnu bolest pljuvačnih žlijezda. Riječ je o zaraznom oboljenju koje se prenosi kapljičnim putem, a manifestuje se otokom parotidnih žlijezda. Od simptoma prepoznatljivi su drhtavica, malaksalost, povišena temperatura, glavobolja a kasnije i bol u donjoj vilici koji prati već pomenuti otok. Blažu kliničku sliku imaju djeca, dok je ona kod odraslih komplikovanija.

Liječenje je obično simptomatsko. Ishrana treba da se bazira na tečnoj hrani, koja ne zahtijeva pojačano žvakanje i ne stimuliše pretjeranu sekreciju pljuvačke.

 Akutni bakterijski sijaloadentis

Ova bakterijska infekcija učestalija je kod starijih osoba, hroničnih bolesnika, a bakterije koje je izazivaju iz roda su streptokoka, stafilokoka i pneumokoka. Tokom jela može se javiti otok parotidnih žlijezda, koji je mek, elastičan i bolan na dodir. Pritiskom na žlijezdu sekrecija postaje blago zamućena. Ukoliko se pak razvije gnojna infekcija, klinička slika postaje teža i manifestuje se otokom parotidnih žlijezda, koji se dalje širi na dio lica ili vrata podižući ušnu školjku naviše.

Otok je tvrd, praćen jakim bolom, a koža je zategnuta, topla i crvena. Ograničeno je otvaranje usta, a pritiskom na žlijezde pojavljuje se gnojni sekret. Ovo stanje praćeno je i povišenom temperaturom, groznicom, gubitkom apetita, malaksalošću i intoksikacijom organizma. Liječenje uključuje primjenu visokih doza antibiotika, simptomatsku terapiju i unos veće količine tečnosti.

Sjogrenov sindrom

Rječ je o hrončnom, zapaljenskom, autoimunom oboljenju, koji se manifestuje suhoćom očiju i usta. Bolest se najčešće javlja između 30. i 50. godina života, a devet puta češće pogađa žene nego muškarce. Sindrom može da se javi kao primarno oboljenje ili udružen s nekom od sistemskih bolesti vezivnog tkiva, najčešće sistemskim lupusom, sklerodermiom ili reumatoidnim artritisom, i tada je rječ o sekundaronom sindromu.

Uzrok nastanka Sjogrenovog sindroma nije poznat. Smatra se da u genetskom predisponiranoj osobi, vjerovatno pod uticajem nekih virusa, nastaju promjene u imunološkom sistemu i stvaraju se auto-antitijela, koja napadaju žlijezde sa spoljašnjim lučenjem (suzne i pljuvačne). Kao posljedica imunološke reakcije nastaje hronično zapaljenje i s vremenom, posljedični gubitak funkcije tih žlijezda. Suha usta su prvi simptomi bolesti. Moguće je i uvećanje pljuvačnih žlijezda, koje su u početku bolesti bezbolne i meke, a kako bolest napreduje tako postaju sve bolnije i bolnije, osetljivije su na dodir a koža iznad njih je crvena.

Najznačajniji simptomi koje pacijent osjeća jesu konstantna suhoća u ustima i očima, otežano gutanje, ponekad i otežan govor. Osnove sistemske manifestacije Sjogrenovog sindroma jesu malaksalost , povišena temperatura, artritis, vaskularne promjene na koži. Bolest može da zahvati i unutrašnje organe. Lijek za ovaj sindrom ne postoji, već se svodi na simptomatsku terapiju.

 Ciste

Ciste sa malim submukoznim žlijezdama su češće nego na velikim. Od svih malih pljuvačnih žlijezda ciste su najčešće u labijalnim žlijezdama donje usne, dostižu veličinu do jednog centimetra, pokrivene su istanjenom sluzokožom pa se vidi bistri cistični sadržaj, a liječe se hirurškim zahvatima.

Tumori

Rijetki su tumori pljuvačnih žlijezda, uglavnom pogađaju stariju populaciju i najčešće su benigni. Simptomi uključuju otok i bol, suhoću usne duplje i posljedični zadah, a rijetko se javlja krvarenje. Ukoliko je tumor maligni, pacijent gubi apetit, smanjuje mu se tjelesna težina, osjeća malaksalost i tokom noći se preznojava. Liječenje je hirurško, a u slučaju maligniteta i poodmakle bolesti uključuje se zračenje i hemoterapija.

Spriječite dodatno isušivanje usta

Otklanjanje uzroka suhoće usta najvažniji je segment liječenja. Prvo, treba se odreći alkohola, kafe i kofeinskih napitaka. Takođe je potrebno izbjegavati konzumiranje slane, kisele, ljute i začinjene hrane, kao i previše kisela pića koja izazivaju bol ukoliko su usta isušena.

Umjesto njih treba piti sok od jabuke ili breskve, kao i mliječne napitke. Konzumaciju zaslađenih glickalica treba spustiti na najmanju razinu i ostaviti cigarete jer duhanski dim isušuje usnu duplju. S druge strane, vodu treba piti tokom cijelog dana u gutljajima.

Ljekovite biljke protiv suhoće usta

Ukoliko postoji mogućnost, nabavite svježi korijen ehinacee, jer se njegovim žvakanjem podstiče lučenje pljuvačke. Neki biljni sokovi i čajevi (kamilica,žalfija i ehinacea) veoma su korisni zato što otklanjaju pomenute simptome i stimulišu rad pljuvačnih žlijezda, a njihova duža upotreba eliminiše osnovni problem.

Ricinusovo ulje ublažava bol

Koristiti obloge od ricinusovog ulja za ublažavanje bola u osjetljivim, otečenim pljuvačnim žlijezdama. Zagrijati ulje toliko da bude toplo, ne vruće. Natopiti čistu rukavicu za kupanje uljem, položiti je na žlijezde i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Postupak ponavljati 2-3 puta na dan.

 U slučaju smanjenja lučenja pljuvačnih žlijezda preporučuje se slijedeće:

1. Jednu supenu kašiku sitno isjeckanog čičkovog korijena i dvije supene kašike sitno iseckanog žalfijinog lista izručiti u 600ml proključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procijediti i mućkati u ustima.

2. Uzeti po 2 supene kašike sitno isjeckanog cvijeta i lista podubice i sitno isjeckanog polenovog lista ili cvasti s pupoljcima. Sve to ubaciti u 600ml proključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji oko 2 sata. Procijediti i koristiti za mućkanje, prije svakog obroka. Poslije toga popiti po 1dl tog istoga čaja.

(aura.ba)